Hoe kun je moeiteloos gelukkig zijn?

Gelukkig zijn, wat betekent dat nu precies? En hoe kun je moeiteloos gelukkig zijn, zelfs wanneer het leven niet zo gelukkig lijkt? Geluk is, in tegenstelling tot wat de wereld ons soms voorhoudt, een gevoel en geen doel op zich. Gevoelens vormen een tijdelijke staat van zijn. Dit betekent dat je gelukkig voelen een momentopname is en niet iets dat je in een vorm kunt gieten.

Kun je dan niet te allen tijde gelukkig zijn? Dat kan zeker wel. Volg daarvoor eens de volgende inzichten:

1. Gelukkig zijn is voor iedereen anders

Elke actie heeft een reactie, maar niet elke actie heeft voor iedere persoon dezelfde reactie. Wat de één een groot gevoel van gelukzaligheid geeft, kan iemand anders een heel ander gevoel geven. In andere woorden: geluk begint bij jezelf en komt van binnenuit. Stel jezelf daarom eens de volgende vragen: “Wat laat mij nu écht gelukkig voelen?” of “Waar word ik super blij van?” In plaats van: “Wat maakt een ander blij?” of “Wat heb ik, afgeleid van mijn omgeving, nodig om gelukkig te zijn?” Door helder te maken wat jou gelukkig maakt zonder je buitenwereld als leidraad te gebruiken, zorg je ervoor dat jij je voor een steeds langer wordende periode gelukkig voelt.

2. Gelukkig zijn versus ongelukkig zijn

Al dan niet bewust leren we dat een blij gezicht en positieve verhalen meer worden gewaardeerd dan een sip gezicht en negatieve verhalen. Daardoor onderdrukken we gevoelens als boosheid, frustratie, angst, verdriet etc. Er bestaat anders de kans dat anderen ons niet meer leuk vinden of raar over ons gaan praten. Echter, om werkelijk gelukkig te zijn, mogen we ook ervaren hoe het is om ongelukkig te zijn. Er is niets mis met ongelukkig zijn; sterker nog, het is juist een grote en inspirerende leraar. Ongelukkig zijn leert ons namelijk wat gelukkig zijn nu precies is en wat we daarvoor mogen leren en ondernemen zodat we het werkelijk kunnen ervaren.

3. Je gelukkig voelen is álles waarderen wat je hebt

Wanneer we geloven wat de maatschappij ons voorhoudt, denken we dat die ene baan, die luxe auto, designer schoenen, meer likes en followers op Instagram etc. ons gelukkig zullen maken. Echter leveren deze zaken ons eerder stress op dan dat ze ons gelukkig laten voelen. Het gevoel van geluk is er wel even, maar het is van korte duur. Dit komt omdat we het uit de externe wereld halen in plaats van uit onszelf. Daarom hebben we er ook steeds meer van nodig en wordt gelukkig zijn een onverzadigbaar doel op zich.

Het échte geluk vinden we in het waarderen van immateriële zaken. Denk aan wakker worden in de ochtend, een gezond lichaam, herinneringen, ontmoetingen met vrienden en familie. Alles wat erbij komt of iets materieels dat je graag wilt hebben, kan bijdragen aan je geluk, maar is niet bepalend om gelukkig te zijn. Kijk daarom naar wat je nu al hebt en zie dat het al goed is zoals het is. Je zult zien dat het leiden van een gelukkig leven dan veel eenvoudiger wordt.

4. Gelukkig zijn is geen eindbestemming maar een vreugdevolle reis

Wanneer we geluk krampachtig proberen vast te houden, beweegt het juist weer van ons af. Misschien herken je de volgende uitspraak/gedachte wel: “Ik wil dit gelukkige gevoel graag vasthouden, zodat ik me niet weer ongelukkig ga voelen”. Het tegenstrijdige is dat, hoewel we wensen niet ongelukkig te worden, ongelukkige gevoelens vaak naar boven komen drijven na zo’n uitspraak of gedachte. Dit komt omdat zowel het universum als ons onderbewuste het woordje “niet” niet registreert. Dus wat je eigenlijk zegt is: “Ik wil dit gelukkige gevoel graag vasthouden, zodat ik me weer ongelukkig ga voelen”. Je trekt dus juist aan wat je niet wilt!

Gelukkig zijn

Om langer van je gelukkige gevoel te kunnen genieten, mag je je gelukkige gevoelens als een tijdelijke staat van zijn zien. Geluk is een eeuwig evoluerend object is dat alleen maar beter kan worden, zolang je het maar vrij door je heen kan laten stromen. Probeer hierbij de neiging om je ermee te identificeren, te weerstaan. Het opzeggen van de volgende affirmatie kan je hierbij helpen: Ik ben dankbaar voor het mogen ervaren van deze gelukkige gevoelens”. Het tonen van dankbaarheid versterkt namelijk je verbinding met het universum, met jezelf en met het manifesteren van een gelukkig en overvloedig leven.

Her-inner je deze inzichten

Gevoelens als verdriet, angst, boosheid etc. hebben de kracht om al het andere in ons leven te overschaduwen. Daardoor lijkt niets meer goed. Maar dat er één ding in je leven niet gaat zoals je graag had gezien, bepaalt nog niet dat al het andere in je leven ook slecht is. Dus wanneer je deze gevoelens een volgende keer voelt, probeer jezelf dan aan bovenstaande inzichten te herinneren. Ze zullen je helpen om op een constructieve manier met je gevoelens om te kunnen gaan. Daardoor zul je je gaan realiseren dat je, zelfs wanneer je je minder gelukkig voelt, tegelijkertijd nog wel gelukkig bent.

Wil jij ook moeiteloos gelukkig zijn? Lees dan de boeken ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’. Deze boeken komen ook uitgebreid aan bod in de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen. Deze tweejarige opleiding op hbo-niveau brengt je weer thuis bij jezelf, waar je licht, liefdevol en volop bewust kunt leven.