HSP en overprikkeling op de werkvloer

Als hoogsensitief persoon kan het soms een uitdaging zijn om in balans te blijven in onze vaak overweldigende wereld. Hoe zorg je ervoor dat je met al die prikkels en verwachtingen van buitenaf, niet over je eigen grenzen gaat? Ik deel vijf oefeningen waarmee je goed gegrond blijft.

Marjolein Berendsen

Holistisch expert

Hoogsensitiviteit als kracht op de werkvloer

Allereerst: hoogsensitiviteit komt dan wel met een uitdaging, maar is óók een waardevolle kracht op de werkvloer. Naast de eerder genoemde voordelen ben je als HSP vaak empathisch, creatief en heb je een scherp oog voor detail. Deze eigenschappen kunnen bijdragen aan een positieve werkomgeving en het oplossen van complexe vraagstukken.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van je unieke gaven en om deze te omarmen. Zie hoogsensitiviteit liever niet als een belemmering, maar als een troef die je kunt inzetten in je carrière.

 

Overprikkeling herkennen en erkennen

Nog een mooie eigenschap: als HSP ben je een meester in het opvangen van prikkels en indrukken. Ideaal als je bijvoorbeeld snel wil kunnen afstemmen op de behoeften van collega’s of klanten. Maar overprikkeling ligt altijd op de loer. De drukte, geluiden, deadlines en sociale interacties kunnen je al snel te veel worden.

Het is daarom cruciaal om de signalen van overprikkeling te herkennen en deze niet te negeren. Wees je bewust van symptomen zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en een korter lontje. En erken dat je als HSP extra alert moet zijn op het vinden en behouden van de juiste balans.

 

Omgaan met overprikkeling

Gelukkig zijn er manieren waarop je overprikkeling kunt voorkomen. Creëer bijvoorbeeld een rustige werkplek waar je je kunt terugtrekken als de prikkels je te veel worden. Neem regelmatig korte pauzes om jezelf op te laden en gebruik ademhalingsoefeningen om stress te verminderen.

Ook het stellen van grenzen is essentieel. Durf nee te zeggen tegen extra taken als je voelt dat je te veel hooi op je vork neemt. En communiceer openlijk met je collega’s en leidinggevende(n) over je hoogsensitiviteit. Zodat zij begrip kunnen tonen en waar mogelijk aanpassingen kunnen doen om je erbij te helpen.

Grenzen stellen en prioriteiten bepalen

Het belangrijkste om overprikkeling op de werkvloer te voorkomen, is grenzen stellen en prioriteiten bepalen. Als HSP heb je vaak de neiging om jezelf weg te cijferen. Maar als jij door overprikkeling uitgeblust raakt, heeft niemand meer iets aan je. En in eerste instantie mag je het jezelf natuurlijk gunnen om niet elke avond oververmoeid op de bank te ploffen.

Leer daarom te luisteren naar je eigen behoeften en geef jezelf toestemming om nee te zeggen als iets te veel is. Focus je op de taken die echt belangrijk zijn en verdeel je energie zorgvuldig. Door jezelf op de eerste plaats te zetten en goed voor jezelf te zorgen, werk je uiteindelijk effectiever en met meer voldoening. Win-win!

 

Mindfulness op het werk

Ook mindfulness kan een waardevolle tool zijn om als HSP bewuster te werken en overprikkeling te voorkomen. Leer om bewust aanwezig te zijn in het moment, zonder oordeel. Richt je aandacht op één taak tegelijk en verminder multitasking. Breng tussen de klussen door regelmatig je aandacht naar je ademhaling om weer kalm en gefocust te raken. Zo verminder je stress en kun je de uitdagingen van je werk beter aan.

 

HSP en zzp

Ben je zelfstandig ondernemer? Als HSP is het dan extra belangrijk om te letten op signalen van overprikkeling. Misschien heb je bewust gekozen voor deze manier van werken. Omdat je bijvoorbeeld in alle rust vanuit huis kunt werken en je eigen tijden kunt bepalen (lees: werken vanuit flow). Heel goed! Klinkt dit aantrekkelijk, maar ziet jouw realiteit er nog anders uit? Dan kan het interessant zijn om te onderzoeken hoe je je werk zo kunt indelen dat je meer rust en vrijheid ervaart.

En toch ligt overprikkeling ook dan nog erg op de loer. Misschien zelfs wel meer, want je bedrijf rust op jouw schouders. Met een groter verantwoordelijkheidsgevoel en mogelijk meer drukte en stress tot gevolg. In dit geval is het ook heel belangrijk om bovengenoemde tips ter harte te nemen. Grenzen stellen, prioriteiten bepalen en mindfulness toepassen kunnen jou helpen om overprikkeling te voorkomen en je werkplezier te behouden.

Leer bijvoorbeeld nee zeggen tegen opdrachten die meer energie van je vragen, dan dat ze je opleveren. En probeer waar mogelijk taken uit te besteden, bijvoorbeeld aan andere zelfstandig ondernemers. Zo raak je minder snel uit balans.

Deze blog verscheen als artikel op Wendy online