Meer leven in het nu, hoe doe je dat?

Je agenda staat vol verplichtingen op sociaal en professioneel vlak. Met het risico dat je in je hoofd vooral met je to-do lijst bezig bent, en niet met het moment zelf. Als je meer in het nu zou leven, sta je veel meer in verbinding met je ware essentie. En kun je je leven bewuster vormgeven. Leven in het nu, hoe doe je dat?

Marjolein Berendsen

Holistisch expert

Morgen moet ik nog met die collega overleggen. Heb ik gisteren wel duidelijk genoeg gemaakt dat het zus en zo moet gebeuren? Hoe ga ik de deadline van volgende week halen? Allemaal gedachten die je uit het hier-en-nu halen.

Natuurlijk is dat niet altijd erg, soms is het ook gewoon nodig. Zodat je iets niet vergeet, of zodat je nog even extra nadenkt over hoe je iets kunt aanpakken. Maar als je helemaal niet meer stilstaat bij het moment – en alleen nog maar vanuit de automatische piloot leeft – raak je de verbinding met jezelf kwijt. En ga je sneller voorbij aan wat voor jou belangrijk is. Tijd dus om wat vaker stil te staan bij het nu. Maar hoe doe je dat?

 

Begin met 5 reflectievragen

In boeken en artikelen zie je genoeg tips voorbijkomen. Maar het kan interessant zijn om eerst eens te onderzoeken wat het ‘nu’ eigenlijk voor jou betekent en hoe jij het ervaart. Wat heb je nodig om in het moment te leven?  Dat is namelijk voor iedereen anders. Begin daarom eens met de volgende reflectievragen:

  • Wanneer ben jij je bewust van het nu?
  • Op welke momenten werd je onbewust in het nu teruggeworpen?
  • Hoe voelt het om in het nu te zijn? Wat merk je dan op? Wat ervaar je?
  • Wat doe je om in het nu te zijn, er te blijven of ernaar terug te gaan?
  • Wat heb je daarvoor nodig?

Misschien hebben deze vragen al geleid tot een nieuw inzicht. Of misschien vond je het lastig om de vragen te beantwoorden. Dat is ook helemaal oké. Na de oefening die hieronder volgt, kun je de vragen nog eens afgaan. Dan zijn de antwoorden mogelijk al wat duidelijker voor jezelf.

Oefening: leven in het nu

Deze oefening bestaat uit een korte meditatie waarbij de focus op je ademhaling centraal staat. Om je daarbij te helpen, ga je jouw gedachten en gevoelens een label geven. Merk je een gedachte op? Zeg dan je tegen jezelf: ‘denken’. Merk je een gevoel op? (Dit kan een emotie zijn, maar ook een tinteling.) Dan zeg je tegen jezelf: ‘voelen’. Zo neem je afstand van wat je denkt en voelt, en breng je je aandacht steeds weer terug naar het nu.

Het kan zijn dat je toch even helemaal wordt meegenomen in een gedachte. Dat is menselijk. Weet dat je niets fout kunt doen. En blijf de oefening gewoon herhalen tot de timer afgaat. Dus telkens wanneer je opmerkt dat je bent afgeleid – de gedachte of het gevoel een label geven en je focus terugbrengen naar je ademhaling.

  1. Ga voor deze oefening comfortabel zitten, met je voeten stevig op de grond. Zet een timer op 3 tot 5 minuten, sluit je ogen en probeer met je aandacht naar binnen te gaan. Adem rustig in en uit.
  2. Haal drie keer diep adem en voel je lichaam ontspannen bij het uitademen. Breng daarna je ademhaling terug naar normaal, zonder iets te forceren.
  3. Houd je focus op je ademhaling. Voel hoe de koude luchtstroom door je neus naar binnen komt. En hoe de iets warmere lucht weer naar buiten stroomt. Voel hoe je borst en/of buik zich vult met lucht.
  4. Merk je dat je wordt afgeleid? Label het gevoel of de gedachte en breng je aandacht weer terug naar je ademhaling. Herhaal dit tot de timer afgaat.

Hoe was het om deze oefening te doen? Voel even na wat dit met je heeft gedaan. Is je hoofd leger? Je ademhaling kalmer dan voor de oefening?

Deze korte meditatie is een ideaal startpunt om dagelijks meer in het nu te leven. Daarnaast kun je jezelf bewuster voeden met wat je nodig hebt, zoals een powernap, gezonde voeding of een wandeling. En je kunt kijken welke bezigheden je zou kunnen schrappen die het leven in het nu in de weg staan. Kun je bijvoorbeeld bepaalde taken uit handen geven, zodat je meer tijd en rust krijgt? Luister goed naar jezelf, veroordeel jezelf niet als het even niet lukt. En weet: oefening baart kunst!

Deze blog verscheen als artikel op Wendy online