Van welke keuze heb jij spijt?

Dit artikel is door mij geschreven voor Yoga International.

Marjolein Berendsen

Holistisch expert

We doen allemaal weleens iets waarvan we achteraf denken: wáárom deed ik dat (niet)? Misschien neem je het jezelf nog steeds kwalijk dat je niet anders gehandeld hebt. Of voel je nog steeds schaamte als je eraan terugdenkt. Herkenbaar? Weet dan dat er in elke foute keuze een stukje wijsheid verscholen zit. Na het lezen van dit artikel ga jij zelfs de meest schaamtevolle momenten waarderen.

Als kind krijg je mee dat ‘het goede doen’ altijd goed is, en dat je foute keuzes beter kunt vermijden. Daar krijg je spijt van. Je gaat daarmee wellicht aan jezelf of anderen voorbij. En/of je doet iemand er pijn mee. We denken wat dat betreft vrij zwart-wit over wat goed en fout is in het leven.

Natuurlijk valt het niet goed te praten als je iemand doelbewust pijn doet. Maar daar zit het ‘m nu juist in: de meeste foute keuzes blijken pas achteraf ‘verkeerd’ te zijn geweest. Op het moment zelf denk je vaak dat je er juist goed aan doet om voor iets te kiezen. Maar zelfs de momenten dat je wéét dat je er eigenlijk niet goed aan doet, leiden achteraf vaak tot hele waardevolle inzichten.

Waar heb je spijt van?

Het eerste sigaretje dat je uit nieuwsgierigheid probeerde, waarna je er een paar jaar aan verslaafd was. Het moment dat je ‘nee’ zei tegen die fantastische baan, omdat je bang was dat je het niet zou kunnen waarmaken. Of de tijd die je langer dan gewenst bij je ex-partner bleef, terwijl je al langer voelde dat de relatie aan het doodbloeden was. Op welk moment deed je iets (niet) wat je liever anders had aangepakt? Het is interessant om daar op een andere manier naar te kijken.

Stel jezelf nu eens de vraag wat je hebt geleerd van deze ‘verkeerde’ keuze. Welke inzichten heeft het je gebracht? Misschien weet je nu bijvoorbeeld dat je jezelf in het vervolg niet meer wil laten tegenhouden door angst. Of dat het voor jou belangrijker is om trouw te blijven aan jezelf, dan om naar andermans pijpen te blijven dansen terwijl dat onderhuids niet goed voelt. Als je maar lang genoeg nadenkt zul je zien dat in elke beslissing, goed of fout, een waardevol inzicht verscholen zit.

Zie jezelf als holistisch wezen

Elke keuze die je maakt bevestigt achteraf of je ergens wel of niet behoefte aan hebt. Wat jij nodig hebt om in balans te zijn. Hoe meer inzichten je opdoet over wat je écht nodig hebt in plaats van wat je dénkt nodig te hebben, hoe makkelijker het wordt om jouw mooiste leven te leven. Zo kun je namelijk keuzes maken op basis van wat jou holistisch gezien voedt.

We bestaan namelijk uit verschillende ‘lagen’ met elk een eigen behoefte: een fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel niveau. Heb je geleerd dat het jou tussentijds meer geluk brengt om wat meer tijd op jezelf door te brengen (energetisch niveau)? Dan voel je je meer in balans. Kom je erachter dat je tijdens het sporten steeds geneigd bent om over je grens te gaan (fysiek niveau)? Dan weet je dat jezelf voortaan meer in acht moet nemen. Zo brengt elke keuze die jij maakt, óók de ‘verkeerde’ keuzes, jou dichterbij de mooiste versie van jezelf.

Zonder donker, geen licht

We hebben allemaal onze schaduwkanten, en die mogen we dus meer waarderen dan je op het moment zelf vaak denkt. Want zonder schaduw, geen zon. Om te beseffen dat je gelukkig bent en dat je op de goede weg zit, is het noodzakelijk om te ervaren hoe het is om dat níét te zijn. Al die momenten dat het leven zwaar voelt, maken dus duidelijk hoe fijn het is om licht en zorgeloos te leven. En hoe jij zelf bewust sturing kunt geven aan je leven, zodat je steeds meer licht ervaart.

Dit artikel is door mij geschreven voor Yoga International.