Visualiseren

Visualiseren is het creëren van een beeld in je hoofd: een mooie tool om jouw dromen, verlangens en ideeën te manifesteren. Het is een techniek die jou kan helpen je dromen, verlangens en ideeën vorm te gaan geven.

Door deze techniek regelmatig toe te passen, ben je in staat om helder te krijgen hoe je naar je ideeën, dromen en verlangens kunt toewerken. Alles wat je kunt waarnemen in een visualisatie, bestaat al.

Visualisaties nemen je mee op reis

Visualiseren doen we regelmatiger dan we denken. In de volksmond wordt het ook wel fantaseren of dromen genoemd. Onze aandacht drijft weg uit het huidige moment en gaat op avontuur in de oneindige wereld van het onderbewustzijn. Beelden van een mooi en gelukkig leven komen dan bijvoorbeeld naar boven drijven, we beelden ons in hoe we iets zullen gaan doen of we ontvangen een beeld van iets dat we graag zouden willen creëren etc. Visualiseren helpt ons om een kijkje te nemen in diepste wensen en verlangens, om hier richting vervolgens richting aan te kunnen geven.

Visualiseren

Visualiseren kun je trainen

Het is een hele mooie tool om bewust mee te gaan werken. Ook jij kunt leren visualiseren. In de boeken “Holistisch Leven, moeiteloos gelukkig zijn” van Marjolein Berendsen vind je verschillende oefeningen om visualiseren onder de knie te krijgen. Misschien zal je de eerste paar keer dat je een visualisatie-oefening doet nog niet zoveel zien, maar hoe vaker je oefent met visualiseren, hoe beter het zal gaan. Oefening baart kunst, en de kunst is uiteindelijk om dat wat jij visualiseert vanuit je diepste verlangens, werkelijkheid kunt maken.

Nieuwsgierigheid als tool voor visualiseren

Jouw brein is misschien niet gewend om het deel van de hersenen te gebruiken waar visualisaties ontstaan. Je creatieve brein wordt aangesproken, in plaats van ons analytische denkvermogen. Een goede manier om je creatieve brein aan te spreken, is het oefenen van nieuwsgierigheid. Door nieuwsgierig te blijven, kun je namelijk de neiging weerstaan om een onverwacht beeld dat naar boven komt drijven, om te willen vormen. De beelden die we ontvangen uit ons onderbewustzijn laten zich namelijk niet omvormen. Het is wat het is: het komt vanuit jouw essentie, waar je dromen, verlangens en wensen liggen te wachten om naar buiten te mogen treden.

Visualiseren spreekt de taal van de ziel

Wanneer je een oordeel of een negatieve gedachte krijgt tijdens je visualisatie, weet dan dat dit je ego is. Die vindt het beeld dat zichtbaar wordt gemaakt bijvoorbeeld raar. Dit komt omdat onze ziel een andere taal spreekt dan onze psyche. Zij spreekt in symbolen. Hier heeft de psyche geen kaas van gegeten. Weet dat ieder beeld dat je ontvangt, ergens voor staat: ze hebben een diepere betekenis. Aan jou de uitnodiging om met kinderlijke nieuwsgierigheid te gaan onderzoeken wat de boodschap hiervan voor jou is.

Als je bijvoorbeeld een paard te zien krijgt, vraag jezelf dan eens af waar een paard voor jou voor staat. Welke woorden, emoties, herinneringen en/of andere beelden komen erbij jou op? Welke boodschap heeft het paard voor jou? En hoe kan deze boodschap bijdragen aan het manifesteren van jouw dromen, verlangens en/of ideeën?

Visualiseer dat je een bloem bent

Een mooi handig trucje hierbij is om jezelf gedurende je visualisatie-oefening als een bloem te zien. Ieder beeld dat je mag ontvangen uit je onderbewustzijn staat symbool voor één van jouw beeldschone bloemblaadjes. Want als je naar de groei van de bloemblaadjes van een bloem kijkt, zie je dat geen één bloemblaadje hetzelfde is. Ieder bloemblaadje vertelt haar eigen verhaal. Sommige zijn mooier dan de ander en sommige boodschappen zijn eenvoudiger te ontvangen dan andere. Maar ze zijn wel allemaal nodig geweest om de bloem uit te laten bloeien tot de bloem die ze voorbestemd was te gaan zijn.

Visualiseren

Visualisatie-oefening

Voorbereiding visualiseren

Kom in een comfortabele houding zitten of ga rustig liggen met je ogen dicht. Zorg dat je niet gestoord wordt. Focus je vervolgens op je ademhaling. Adem een aantal keer bewust tot diep in je buik in en uit. Keer, terwijl je je ademhaling volgt, naar binnen en stem je af op je kern, je essentie.

Visualisatie

Visualiseer vanuit deze staat van zijn dat je een druppel bent in de oceaan. Neem hier de tijd voor terwijl je rustig doorademt. Kijk dan of je de beweging van je jezelf en het water om je heen kunt waarnemen. Voel de stroom van het water en voel dat jij die beweging en stroom zelf ook bent. Alle vragen, gevoelens, gedachten en ervaringen die voorbij komen, zijn oké. Alles mag er zijn. Laat jezelf meevoeren en laat continu alles dat binnen komt drijven ook weer los. Vertrouw en geniet van de liefdevolle, vrije levensstroom waar jij nu in bent. Je bent niet alleen die druppel, maar je bent de oceaan, met ontelbare mogelijkheden waarin alles mogelijk is. Ga er maar in op, voel de ruimte, het licht en de liefde.

Bewustzijnsverruimende vragen

Stel jezelf vervolgens de volgende vragen: “Wat zie ik mezelf doen in de toekomst? Waar verlang ik naar? Waar droom ik van?” Deze vragen zullen beelden oproepen uit je onderbewustzijn. Laat deze beelden, gevoelens en ervaringen tot je doordringen en houd ze even vast. Als je er dan klaar voor bent, kom dan terug in je lichaam en de ruimte waar je bent. Schrijf op wat je hebt gezien, gevoeld, ervaren en waarom je hetgeen je verlangt graag wilt manifesteren. De manier waarop je dat mag doen, volgt dan als vanzelf.

 

Wil jij ook meer bewustwording, jezelf leren kennen zoals je werkelijk bent en leren hoe je visualisaties kunt inzetten om anderen te begeleiden? Dan is de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen iets voor jou! Deze tweejarige opleiding op hbo-niveau brengt je weer thuis bij jezelf, waar je licht, liefdevol en volop bewust kunt leven.