Welke zelfzorg heb jij nodig?
Welke zelfzorg heb jij nodig?
24.01.2022
Voor alles wat je wilt manifesteren en creëren is het belangrijk om bij jezelf naar binnen te gaan en dingen in jezelf te onderzoeken. Dat vraagt om een kwetsbare houding. Het vraagt om jouw innerlijke ruimte waar je naartoe kunt gaan om open en transparant naar jezelf toe te zijn.
In die ruimte kun je erkennen dat je bijvoorbeeld best wel wat dingetjes bij jezelf registreert die je eigenlijk niet zo leuk vindt. Of dat je je aan bepaalde mensen en situaties ergert, zoals aan die ene collega die altijd op de voorgrond aanwezig is. Wat zegt jou dit? Wat gebeurt er als je je hierdoor laat raken? En welke zelfzorg heb jij nodig om dit stuk los te kunnen laten? Holistisch zelfonderzoek is een goede tool om je hier meer inzicht in te geven.
De vijf niveaus van holisme
Welke zelfzorg jij precies nodig hebt, kun je pas weten wanneer je diepgaand zelfonderzoek hebt gedaan. Maar hoe kun je weten of je dit goed hebt gedaan? Vanuit het holisme gezien, hebben we hiervoor vijf verschillende niveaus te onderzoeken: het fysieke (lichaam), emotionele (gevoelens), mentale (gedachten en overtuigingen), energetische (energielichaam/aura) en het spirituele niveau (de ziel). Deze vijf niveaus zijn de componenten die deel uitmaken van het geheel: holos, het Griekse woord waar holisme van is afgeleid.
Spiegels
Spiegels kun je vinden in alles en iedereen om je heen. Goed om te weten, is dat er zowel positieve als negatieve spiegels zijn. Positieve spiegels zijn mensen en situaties die je blij maken en waar je energie van krijgt. Negatieve spiegels zijn mensen die jou op dingen wijzen die je uitdagen. Die je in aanraking brengen met je eigen pijnstukken, je eigen stukken die nog niet zijn verwerkt. Ook de stukken waar jij oordelen over hebt, waar je moeite mee hebt, waar je je aan ergert. Deze vertegenwoordigen vaak een nog onontdekte spiegel waar je nog in mag gaan kijken. Zo kun je ontdekken wat dit jou eigenlijk wil vertellen en waar het vandaan komt.
En dan heb je natuurlijk ook nog de spiegel naar jezelf. Bijvoorbeeld wanneer je heel streng bent voor jezelf. Dit is een vorm van zelfafwijzing; iets wat aan de lopende band gebeurt. Veel mensen hebben namelijk op alles wel kritiek. Op het weer, op de gang van zaken, op hoe anderen iets doen, etc. Aan de ene kant kan kritiek helpen om te innoveren. Maar er kan ook een soort kramp door ontstaan. Daardoor gaat het voelen als falen. Bijvoorbeeld als iets niet gaat zoals het hoort of zoals je in gedachten had, of wanneer een ander niet doet wat je zegt.
Kijk met mededogen naar je zelfafwijzing
Als je zelfafwijzing ervaart in jezelf, is het goed om hier even bij stil te staan door vanuit een kwetsbare houding naar jezelf te kijken. Vraag jezelf af wat dit over jou zegt, waar het vandaan komt en of het eigenlijk wel nodig is. De kans is namelijk groot dat je die energie ook uitstraalt naar de mensen om je heen. Daardoor blijf je bepaalde mensen en dingen blijft antrekken die je eigenlijk niet meer wilt aantrekken. Deze mensen en situaties triggeren jou dan op dat stuk waar jij nog pijn op hebt zitten. Als je je dan onbewust bent van de oorzaak, blijf je in hetzelfde cirkeltje ronddraaien.
Zo kun je bijvoorbeeld merken dat je uit onverwachte hoeken van mensen hoort dat ze het niet met je eens zijn, of dat ze een oordeel hebben. Hierdoor kun jij aan jezelf gaan twijfelen. Wanneer dit gebeurt, kijk dan voor jezelf hoe jij daarin trouw kan blijven naar jezelf en aan jezelf. Onderzoek of dit klopt dit voor jou, of het resoneert met wie jij bent en waar jij voor staat. Kijk of iemand jou op een fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch of spiritueel stuk afwijst.
Stel jezelf in zulke situaties de vragen: “Wat raakt mij, wat daagt mij uit en wat vertelt dat mij?” En anderzijds: “Is het waar voor mij? Is het voor mij waar wat mensen zeggen? Is het waar wat je over jezelf denkt?” Daarmee kun je iedere keer weer terugkeren naar jouw essentie, naar wie jij werkelijk bent.
Kwetsbaarheid is krachtig
Weet dat dit soort onzekere stukjes er altijd wel zullen zijn. Tegelijkertijd mag je ze zien als een motivator. Het zijn namelijk precies de onzekere stukjes die je iedere keer weer uitdagen om kwetsbaar te zijn. Want in tegenstelling tot wat we altijd geleerd hebben – dat we geen fouten mogen maken, dat het perfect moet en dat kwetsbaarheid zwakt maakt – is het tegengestelde waar. Een kwetsbare houding straalt juist kracht uit! Van hieruit kun je namelijk heel open en kritisch naar jezelf kijken en leren van die fouten en imperfecties. Zo van: “Oh ja, goh ik maak ook fouten, ook ik doe dingen niet altijd goed.” En “Hoe kan ik hier weer van leren en mezelf nog meer professionaliseren?”
Ontdek welke zelfzorg jij nodig hebt op holistisch niveau
Als je dat zelfonderzoek hebt gedaan en je jezelf weer wat beter hebt leren kennen, betekent dit ook dat je voor jezelf kunt onderzoeken wat je zielsmissie is. Een eenvoudig begin is door jezelf af te vragen waar je écht blij van wordt. Diepgaander kun je jezelf afvragen waarvoor jij hier op aarde bent gekomen en op welke manier je jouw dromen en verlangens nog meer kunt volgen. Ook dit vraagt weer om een stukje zelfzorg en holistisch zelfonderzoek.:
- Waar heb jij behoefte aan op fysiek niveau?
Heb je zo af een toe een massage nodig? Wil je lekker sporten? Gezond eten of een extra uurtje slapen?
- Wat heb ik nodig op emotioneel vlak?
Tijdens de winter en herfst hebben we donkere en kortere dagen. Voor sommige mensen zijn deze perioden lastig. Het kan een periode zijn waarin eenzaamheid de kop opsteekt, omdat er minder contact is met anderen dan je zou willen en je meer op jezelf bent aangewezen. Voor anderen zijn het juist periodes van verbinding. Belangrijk is om dan bij jezelf te voelen wat jij daarin emotioneel nodig hebt om je daarin te voeden. Heb je behoefte aan een knuffel, om met iemand samen te zijn of om een muziekje luisteren?
- Wat heb ik nodig op het mentale niveau?
Rond de herfst en winterperiode hebben mensen vaak ook meer last van negatieve gedachten. Er is minder licht en daarom ook minder vitamine D. Mensen kunnen daardoor gevoeliger worden voor wat somberder gedachten. Deze hoeven niet eens per definitie van jezelf te zijn, het kan ook zijn dat je gedachten van anderen oppikt. En daarbij is het dus ook altijd goed om te kijken of dat wat je denkt, waar is. Jezelf mentaal onder de loep nemen, helpt je om je bewust te worden van wat je jezelf elke dag vertelt. Wanneer je bijvoorbeeld merkt dat je jezelf of anderen veroordeelt in je gedachten, kun je jezelf afvragen: “Is dit goed voor mij? Word ik hier blij van?” Lees, bekijk en beluister ook de dingen die voor jou goed zijn. Zo kunnen bepaalde songteksten, ondanks dat de melodie vrolijk is, je energie omlaag halen. Omdat er allerlei laag vibrerende woorden worden gezongen. Wanneer je je hier bewust van wordt, zal dat jou mentaal meer rust geven.
- Wat heb ik energetisch nodig?
Gedurende de donkere en kortere dagen zien we ook vaak dat we minder energie hebben. Goed om je hier bewust van te zijn en mee te bewegen met de seizoenen en je lichaam. Belangrijk is dus om voor jezelf te weten waar jij energie van krijgt. Dit kunnen mensen zijn, of dingen die je onderneemt. Een andere belangrijke vraag om jezelf te stellen is: “Wat heb ik nodig om energie te krijgen?” Door dit helder voor jezelf te hebben, kun je goed voor jezelf blijven zorgen. En daardoor kun je je energie beter benutten.
- Hoe kan ik mezelf op spiritueel niveau voeden?
En als je jezelf dan de kans geeft om het wat rustiger aan te doen, laat dan je intuïtie ook een grotere rol spelen. Voel wat jij nodig hebt om jouw mooiste leven te leven vanuit jouw zijnsniveau. Stel jezelf vragen als: “Wat maakt mij sterker? Wat draagt bij aan de mooiste versie van mijzelf en wat niet?” En kijk dan vervolgens wat je daarin te doen hebt. Welke stappen mag je nemen voor niemand anders dan jezelf?
Wees de mooiste versie van jezelf
Om de mooiste versie van jezelf te zijn, zijn zelfonderzoek en zelfzorg dus onoverkomelijk. Dit helpt je namelijk om te ontdekken wat er binnenin jou mag worden versterkt, of wat jij nodig hebt.
De mooiste versie van jezelf zijn, vraagt ook een andere grondhouding. Zo denken sommige mensen bijvoorbeeld dat hun mooiste leven altijd perfect is. Maar wat nou als je mooiste leven juist een periode kan zijn waarin je zegt: “Ik open mijzelf voor alles wat is.” Jezelf openstellen mag ook als iets moeilijk of lastig is in je leven, want daar heb je geen invloed op. Bijvoorbeeld wanneer iemand komt te overlijden, komt er verdriet bij kijken. Dat hoort erbij.
Hoe meer je deze niet zo fijne dingen wegdrukt, hoe minder mooi je eigenlijk wordt. Geef jezelf daarom ook de ruimte om af en toe aan jezelf te erkennen dat je even niet je mooiste leven leeft. Dat het gewoon even geen mooie dag was. Of dat je iets hebt gedaan wat niet zo fijn was. Omarm ook die stukken. Dus als je uit verbinding bent met jezelf, erken dan aan jezelf dat je uit verbinding bent. Op deze manier kom je namelijk weer in verbinding met jezelf.
Leef in het nu
Deze grondhouding is dus een kwetsbare en open houding naar alles wat is. En dat vraagt ook om veel meer in het Nu aanwezig te zijn en het verleden en de toekomst te laten voor wat het is. Het verleden omvat namelijk alles wat al is geweest. Hier kun je niets meer aan veranderen. De toekomst moet nog komen en daar heb je geen invloed op. In het Nu kun je wel invloed uitoefenen. Dat doe je door te kijken naar wat je nu op dit moment kunt doen om jezelf op alle holistische niveaus gezond te houden. En door zelfonderzoek te doen om je visie helder te krijgen over waar je naar toe wilt. Maar wel vanuit het Hier en Nu. Daarbij neem je de basishouding van kwetsbaarheid en openheid aan en zo kun je flexibel en open blijven voor alles wat het leven voor je in petto heeft.
Kijk ook eens op het Youtube kanaal van ZoMa Opleidingen voor visualisaties en meditaties om je bij dit zelfonderzoek te helpen.