Zelfliefde

Zelfliefde helpt ons om in contact te komen met onszelf, ons welzijn en ons geluk. Het is een essentieel element om gezond en gelukkig te zijn. Zelfliefde helpt ons namelijk om zowel onze sterke als zwakke punten te ontdekken en hier vervolgens met compassie naar te kijken. Hierdoor ontwikkelen we een groter zelfinzicht en kunnen we de negatieve overtuigingen en oordelen aanpakken die we wellicht over deze punten hebben. Met zelfvertrouwen kun je uiting gaan geven aan je spirituele bestemming.

Wat weerhoudt ons van zelfliefde?

Het beoefenen van zelfliefde kan uitdagend zijn. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat je niet bent grootgebracht met het concept zelfliefde. In plaats daarvan heb je misschien geleerd om eerst in de behoeften van een ander te voorzien, alvorens in die van jezelf. Ook kan het zijn dat de uitdagingen van alle dag maken dat je vergeet om aan jezelf te denken. Om gezond en gelukkig te kunnen zijn én blijven, is het echter van belang dat we voldoende zelfliefde ontwikkelen. Anders bestaat de kans dat we op een dag tot de ontdekking komen dat onze bron van zelfliefde leeg is. Dit kan zich vertalen naar een burn-out, depressie, bore-out en andere (vaak mentale en energetische) klachten.

Hoe kunnen we zelfliefde blijvend aanvullen?

Zelfliefde, zoals het woord al aangeeft, is een proces dat begint bij jezelf. Een eerste stap die je in dit proces kan ondernemen, is jezelf met compassie in de spiegel aankijken. Daarbij kun je jezelf de volgende vragen stellen: “Wie ben ik?, Welke acties laten mij geliefd en gewaardeerd voelen? En hoe kan ik dit aan mezelf geven?” Wanneer je dit helder hebt gekregen voor jezelf en hier regelmatig aandacht aan geeft, zal jouw zelfliefde gestaag gaan groeien. Twee andere belangrijke elementen die je hierbij helpen zijn zelfacceptatie en positieve gedachten.

Zelfliefde

Zelfliefde versus zelfacceptatie

Zelfacceptie is het gevoel van tevredenheid, acceptatie en liefde die je hebt voor jezelf, ongeacht je gebreken en de fouten die je in het verleden hebt gemaakt. Wanneer je die gebreken en fouten niet accepteert, loop je het risico dat je als wapens tegen jezelf gaat gebruiken. Deze wapens vertalen zich dan naar negatieve overtuigingen en oordelen. Dit doen we vaak onbewust. Die stem in ons hoofd die ons dit allemaal vertelt, doet dit namelijk al zolang als we ons kunnen herinneren. We denken daarom dat het bij ons leven hoort en zetten er geen vraagtekens bij.

Echter is dit ongezond, want het belemmert ons in onze zelfliefde. Daardoor kunnen we niet zijn wie we werkelijk zijn, vanuit onze essentie en zullen we onze levensdoelen niet kunnen vervullen. Een tweede stap in het proces van zelfliefde is daarom bewustwording van het feit dat je liefde bent en dat je het waard bent om geliefd te worden; zowel door jezelf als door anderen. Dit besef helpt je namelijk om in het reine te kunnen komen met jezelf, je fouten en je gebreken.

Zelfliefde versus positieve gedachten

Om onszelf volledig te kunnen accepteren is het essentieel dat we onze negatieve gedachten transformeren naar positieve gedachten. Hoe we onszelf en onze wereld waarnemen, wordt namelijk voor een groot deel bepaald door onze mindset. Als we ons bijvoorbeeld vaak veel zorgen maken, of onszelf continu afwijzen, zorgt dat voor onrust in ons lichaam. Hierdoor ervaren we onze externe wereld ook als onrustig.

Zorgen maken en zelfafwijzing zijn twee negatieve gedachtepatronen die voortkunnen komen uit bijvoorbeeld angst. De oplossing voor angst is liefde. In andere woorden: de sleutel voor het transformeren van onze negatieve gedachtepatronen naar positieve, is zelfliefde. Zelfliefde geeft je namelijk empathie en compassie. Dit zij twee essentiële elementen die nodig zijn om je negatieve denkpatronen los te kunnen laten.

Zelfliefde

Op de weg naar zelfliefde

Zo leert de weg van zelfliefde ons dat we imperfect perfect zijn. We zijn en blijven namelijk mensen. Mensen hebben gebreken en maken fouten. Deze bewustwording schept rust. Naarmate we meer en meer ontspannen in deze rust, kunnen we ons totale zelf in zelfliefde omarmen. Zelfliefde is daarom geen doel op zich, maar een prachtige ontdekkingsreis.

Zelfliefde: vol compassie naar jezelf

Hoewel we het moeilijk kunnen vinden om zelfliefde aan onszelf te schenken, weten we vaak wel heel goed hoe we het aan anderen kunnen geven. Vaak gaat dit zelfs zonder dat we er al te lang over na hoeven te denken. Dus wanneer je weet dat je in een negatief gedachtepatroon bent geschoten, je energie laag is of je je onrustig voelt, beeld jezelf dan eens in als je beste vriend, vriendin, partner, kind etc. Zeg vervolgens tegen jezelf wat je tegen hem of haar zou hebben gezegd, en kijk dan eens wat dat voor je doet.

Wil jij ook meer zelfliefde ontwikkelen, zodat je jezelf leert kennen zoals je werkelijk bent en dit ook in je werk toepassen? Dan is de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen iets voor jou! Deze tweejarige opleiding op hbo-niveau brengt je weer thuis bij jezelf, waar je licht, liefdevol en volop bewust kunt leven.