Manifesteren: volg je hart

Manifesteren is het realiseren van je dromen, verlangens of ideeën. Iets wat zich ooit als een visioen voor je ogen presenteerde, heb je tot werkelijkheid gebracht. Sommige dingen kun je heel snel manifesteren, terwijl andere wat langer de tijd nodig hebben. Het is belangrijk om dit feit in je achterhoofd te houden wanneer je iets wilt manifesteren, anders kun je tegen teleurstellingen aanlopen.

Manifesteren op materieel niveau

Een veel gemaakt misvatting bij manifesteren is wanneer we ons verlangen helder voor ogen hebben, we ervan uitgaan dat we deze snel gemanifesteerd zullen hebben. Wanneer het iets materieels betreft zoals een paar schoenen, iets technologisch of een item om onze inrichting op te fleuren, kan dit inderdaad zo zijn. We gaan dan actief op zoek in de winkelstraat of op het internet. Vaak slagen we er dan in om het binnen een enkele uren, dagen of weken in ons bezit te hebben.

Manifesteren op spiritueel niveau

Het manifesteren van spirituele verlangens werkt net even anders. Dit soort verlangens zijn ongrijpbaar en niet in vaste vorm te gieten. Het betreft vaak dromen als verhuizen naar het buitenland, het neerzetten van een eigen bedrijf, het vinden van een partner die op zielsniveau bij jou past etc. Voor al dit soort verlangens weten we niet van tevoren wat we allemaal moeten doen, oplossen of eerst mogen realiseren alvorens we het “eindproduct” daadwerkelijk kunnen manifesteren.

Manifesteren is een organisch proces

De truc is om als een boogschutter je boog op een stip op de horizon te richten en de pijl af te vuren. Dit afschieten symboliseert het loslaten van je verlangen en je deze overgeeft aan het universum. Vervolgens doe je gewoon je dagelijkse ding, zonder dat je obsessief wordt of op ander wijze probeert het manifestatieproces te versnellen. Tegelijkertijd houd je je ogen en oren open en vertrouw je erop dat je uiteindelijk zult waarnemen wat je hebt gewenst. Wanneer we dit niet doen, zal het proces alleen maar langer duren.

Manifesteren vraagt geduld, overgave en vertrouwen

Manifesteren is een proces van vallen en opstaan. Eerst maak je een “verkeerde” keuze maken, om vervolgens de “juiste” keuze te kunnen maken. Verkeerde en juiste staan tussen aanhalingstekens, omdat er in essentie geen verkeerde noch juiste keuzes bestaan. Iedere keuze is neutraal. De één geeft je echter een groter gevoel van voldoening en voelt meer verbonden met je verlangen dan de ander. Die ”verkeerde” keuze is daarom nooit voor niets. Je krijgt hierdoor namelijk nog helderder voor ogen wat het is waar je naar verlangt, waarom je hier trouw aan wilt blijven en hoe je het kunt manifesteren. Geduld, overgave en vertrouwen zijn dan ook drie hele belangrijke ingrediënten voor manifesteren.

Hoe je het verlangen dat je wilt manifesteren helder krijgt

Hiervoor mogen we in ons hart te kijken. Ons hart is het vangnet van onze dromen. Het kan echter zijn dat jouw diepste verlangen afgedekt wordt door lagen van angst, ongeloof, boosheid etc. Daardoor kan je diepste verlangen onwennig aanvoelen, onmogelijk lijken of kun je zelfs het idee hebben dat wanneer je eraan toegeeft, het je ondergang zal betekenen. Kortom, je wantrouwt datgene wat je hart je ingeeft. Wat we het liefste willen manifesteren, waar we voor ter wereld zijn gekomen, is over het algemeen precies datgene waar we gedurende ons leven vaak op zijn afgewezen.

Manifesteren

Om onszelf tegen verdere afwijzing te beschermen, distantiëren we ons van dit zielsverlangen en leren we ons gedrag aan om de pijn af te dekken. Maar een leven waarin we niet weten wat onze spirituele bestemming is, kan op den duur gaan aanvoelen als uitzicht- en richtingloos. Om weer richting te geven aan ons leven, mogen we de muren van angst, boosheid, ongeloof etc. die zich rondom ons hart bevinden daarom stap voor stap af gaan breken. Dit kunnen we doen door ons alles wat we ooit voor onwaar of onverantwoord hebben aangenomen, als waar en verantwoord gaan zien. De waarheid van de één, is niet per definitie de waarheid van de ander.

Het proces van manifesteren

Manifesteren is dus niet altijd iets wat we zomaar even doen of een wens die meteen uitkomt. Manifesteren omvat veel meer dan we met het blote oog kunnen waarnemen. Het kan soms maanden of jaren duren. Zie de weg die je af gaat leggen eens als een kronkelende rivier, waar jij met je kajak overheen vaart. Onderweg kom je obstakels als keien, bochten en soms zelf rotsen tegen. Soms moet je even rust houden en de rotsen één voor één af bouwen. Ook is zelfs een kleine of een wat grotere omleiding nodig om het verlangen dat jij wilt manifesteren nog completer, veelzijdiger en mooier te maken.

Wil jij jezelf manifesteren zoals je werkelijk bent? Dan is de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen iets voor jou! Deze tweejarige opleiding op hbo-niveau brengt je weer thuis bij jezelf, waar je licht, liefdevol en volop bewust kunt leven en dit ook kunt overbrengen op anderen mensen.