Bewustzijnsontwikkeling

Ieder mens heeft een persoonlijkheid (ego) en een ziel. Soms lijkt de ziel nog niet ontwaakt te zijn in overeenstemming met haar spirituele bestemming. Het is alsof ze slaapt. Een ziel die wakker begint te worden, kan dit op verschillende manieren laten merken. Zoals door een burn-out, onze reactie op het overlijden van een dierbare of het altijd knagende gevoel dat er meer moet zijn in het leven.

Wat al deze gebeurtenissen met elkaar gemeen hebben, is dat we ervaren dat ons leven – zoals we het altijd hebben geleefd – geen voldoening meer geeft. Dit is de roep van je ziel die aangeeft dat het tijd is om te ontwaken en gehoor te gaan geven aan je spirituele bestemming. Hoe je dat doet? Door je bewustzijn te verruimen met bewustzijnsontwikkeling.

Bewustwording van de persoonlijkheid en het hogere zelf

De persoonlijkheid werkt optimaal als het als instrument van ons hogere zelf functioneert. Maar wanneer onze ziel nog niet ontwaakt is, hebben we geen kennis van dit hogere zelf en functioneert de persoonlijkheid op zichzelf. We functioneren dan eigenlijk net als een kurk die dobbert in het water, waarbij het water symbool staat voor onze gevoelswereld. Dit betekent dat we meedeinen op de grillen van onze gevoelens waardoor we geen controle hebben over onszelf en ons leven. Zo kunnen we het gevoel krijgen verdwaald te zijn, of dat het leven ons ongunstig is gezind.

Bewustzijn weet

Maar niets is wat het lijkt. Wat we eigenlijk missen is de verbinding met ons hogere zelf, onze essentie. Die schenkt ons de focus en helderheid wanneer we met haar in verbinding staan. Ons hogere zelf is dat deel van ons dat weet. Dat deel blijft onaangetast door welke gebeurtenis dan ook; ze blijft onbewogen wanneer gevoelens en gedachten van angst, schaamte, nervositeit etc. de kop op steken.

Bewustzijnsontwikkeling

Het hogere zelf weet dat, hoe somber de situatie er ook uit ziet, het weer goed komt. Het is tenslotte het onderdeel van onze zielsontwikkeling is. Dit noemen we ook wel ons bewustzijn: degene die observeert en die van binnen naar buiten kijkt. Het bewustzijn weet dat je gevoelens, gedachten en een lichaam hebt, maar dat je het niet bent. Zo zorgt bewustzijn dat je je er niet mee identificeert. Alles wat je hebt, is slechts aanwezig, het is niet wat je bent.

Bewustzijnsverruiming

De bewustwording en het erkennen hiervan is stap één van de innerlijke reis naar wie jij werkelijk bent: oneindig bewustzijn. Dit stelt je open om alles wat je ooit voor onwaar had aangenomen voor waar aan te gaan nemen. Daardoor kan bewustzijnsverruiming gaan plaatsvinden. Dit proces gaat met vallen en opstaan, want hoewel jij nu het bewustzijn hebt dat je meer bent dan je persoonlijkheid, is er nog veel onderscheidingswerk te verrichten om te ontdekken wie jij werkelijk bent. Denk daarbij aan: welke gedragingen “denk” je nodig te hebben? En welke passen écht bij jou op zielsniveau? In andere woorden: wat is eigen gedrag en wat is aangeleerd gedrag?

Bewustzijnsontwikkeling triggert je persoonlijkheid

Hiervoor mogen we onszelf onder de loep nemen, door te kijken wat wel bij ons past en wat niet. We mogen bekijken waar we oprecht blij van worden en wat we gewoon maar doen omdat we het altijd zo hebben gedaan, of omdat het de ander blij maakt. Je mag hierbij heel eerlijk naar jezelf toe te zijn en dat kan best confronterend zijn, met name voor ons ego. Je ego vindt het namelijk niet zo leuk om te veranderen of te erkennen dat ze het bij het verkeerde eind heeft gehad. Je ego houdt alles liever bij het oude.

Bewustzijnsontwikkeling

Het proces van bewustzijnsontwikkeling roept oude gevoelens op, die we diep weggestopt hebben. Ondanks dat we net doen alsof die ervaring, pijn en dat verdriet er niet meer zijn, zijn ze toch opgeslagen in ons lichaam. Deze zelfde pijn kan op een bepaald moment weer in ons bewustzijn komen wanneer we ons in een situatie bevinden die dit gevoel weer triggert.

En omdat je dit zo diep hebt weggestopt, zal het misschien voelen alsof je het niet aankunt, dat het je zal verpletteren. Je hebt het destijds ook zo ervaren; de hoofdreden om die pijn zo diep mogelijk weg te stoppen zodat je je er niet bewust van hoeft te zijn.

Bewustwording maakt je vrij

Het is deze pijn waar de persoonlijkheid je voor wil beschermen, omdat deze nog steeds door de ogen van het gewonde innerlijk kind in jou kijkt. En omdat je nog meer in contact staat met je persoonlijkheid, ben je geneigd om deze gevoelens, zoals je altijd hebt gedaan, weg te duwen en te onderdrukken. Maar eigenlijk wil je dit niet langer. Wat je wilt is jezelf bevrijden van deze gevoelens, gedachten en patronen zodat je je spirituele bestemming kan gaan leven. Waarbij je in verbinding staat met je hogere zelf en je ego als instrument van dit zelf functioneert.

Bewustzijnsontwikkeling in de vorm van een coachingstraject of het volgen van een training, opleiding of cursus, helpt je om deze verbinding tot stand te brengen. Je leert hoe je met de gevoelens van je innerlijke kind om mag gaan. En het laat je bewust worden van de verschillende overlevingsmechanismen. Zo leer je hoe je deze kunt herkennen, in liefde en met compassie naar jezelf kunt kijken en pro-actief i.p.v. reactief kunt reageren. Daardoor zul je uiteindelijk ontdekken dat wat je altijd hebt weggeduwd en onderdrukt, je meest kostbare bezit is. Waarom? Omdat het jou maakt tot wie jij werkelijk bent! Maar omdat je er in het verleden op bent afgewezen, ben je bang geworden voor dit gevoel en het gaan wantrouwen. Sta jezelf daarom toe om je bewustzijn te verruimen door zoveel mogelijk met kinderlijke nieuwsgierigheid te gaan ontdekken wie jij werkelijk bent.

Bewustzijnsontwikkeling

Oude patronen nodigen ons uit tot een nog grotere bewustwording

Bewustzijnsontwikkeling gaat met vallen en opstaan. Onze patronen zijn namelijk zo automatisch dat ze soms, zelfs bij de meest bewuste personen, er toch stiekem tussendoor glippen. En zo schieten we, zonder dat we ons ervan bewust zijn, in een oud patroon. Dit is geen falen, maar een nieuwe uitnodiging om op een dieper niveau nog bewuster te worden van jezelf en hoe dit patroon zich in jou manifesteert. Iedere situatie en ieder persoon is namelijk weer anders.

Daarom kunnen er ook weer andere signalen zijn waar we ons bewust van mogen worden en die ervoor kunnen zorgen dat we in een oud patroon schieten. Jarenlang hebben we vanuit deze patronen geleefd. Het kost tijd, oefening en nieuwe ervaringen om onszelf te herprogrammeren en te her-inneren wie we werkelijk zijn.

Wil jij ook meer bewustwording, jezelf leren kennen zoals je werkelijk bent en je oude patronen gaan loslaten? Dan is de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen iets voor jou! Deze tweejarige opleiding op hbo-niveau brengt je weer thuis bij jezelf, waar je licht, liefdevol en volop bewust kunt leven.