Holisme, Holistisch, holistisch leven, holistische visie

Holisme komt van het Griekse woord Holos wat geheel betekent. Volgens de holistische visie is alles met elkaar verbonden en vormt daarom één geheel, een systeem. Ieder systeem bestaat uit verschillende onderdelen. Deze onderdelen tezamen maken het systeem holistisch. Jouw lichaam is zo’n holistisch systeem. Deze wordt samengesteld door de vijf holistische niveaus: fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel. Om een holistisch leven te leven, dienen deze holistische niveaus individueel en als geheel in balans te zijn. Laten we daarom eerst eens gaan kijken wat deze holistische niveaus precies inhouden.

Jijzelf als holistisch systeem

Het fysieke niveau gaat over je lichaam. Hoe je jezelf voedt, pijnen en sensaties die je ervaart en wat je aan beweging doet. Het mentale niveau beslaat je gedachten en mentale voeding. Dus wat je allemaal op een dag denkt en de informatie die je tot je neemt. Het emotionele niveau omvat je emoties en gevoelens als verdriet, boosheid, eenzaamheid, blijheid, etc. Op energetisch niveau gaat het over je energiehuishouding, hoe je met je energie omgaat. En op spiritueel niveau komen we de grotere levensvragen tegen als wie ben ik, wat maakt mij gelukkig, wat is mijn zielsmissie en wat geeft zingeving aan mijn leven. Maar ook de angel van een probleem zit hier. Jouw holistische niveaus werken altijd samen en beïnvloeden je gedrag en bewustzijn. Het is daarom belangrijk om ze met elkaar in balans te brengen.

Holistisch zelfonderzoek

Holistisch zelfonderzoek helpt je hierbij. Hiermee ga je naast je holistische niveaus ook je zelfbeeld: hoe jij jezelf ziet, en je identiteit: hoe anderen jou zien; onderzoeken. Hoe jouw holistische niveaus samenwerken hangt hier namelijk mee samen. Als kind heb je door trial en error bepaalde gedragspatronen en identiteitslagen ontwikkeld. Deze hebben zich in jou geïntegreerd, omdat ze in die sociale omgeving waar jij bent opgegroeid, goed van pas kwamen. Je werd geaccepteerd, je mocht er zijn en zo vond je je weg door het leven. Maar wordt jij, wie jij werkelijk bent, wel echt geaccepteerd? En passen die gedragspatronen en identiteitslagen hier wel écht bij? Wanneer je vanuit de holistische visie gaat leven, ga je dit dus op al jouw holistische niveaus onder de loep nemen.

Het onderzoeken van je vijf holistische niveaus

Dit doe je door te kijken hoe deze gedragspatronen en identiteitslagen jouw holistische niveaus beïnvloeden. Op fysiek niveau kijk je hoe jouw lichaam reageert wanneer je bepaald gedrag vertoont. Krijg je bijvoorbeeld opeens buikpijn of komt die vervelende schouderpijn weer opzetten? Op mentaal niveau kijk je welke gedachten er vrij komen in je hoofd en op emotioneel niveau kijk je welke emoties het bij je oproept. Op energetisch niveau kijk je of je er energie van krijgt of dat het je juist energie ontneemt. En als laatste kijk je op spiritueel niveau waar de angel zit, dus waar komt het gedrag vandaan? Welke oude pijn of trauma zit hieraan verbonden?

Holisme als levensovertuiging is een leidraad, geen methode

Het is daarom bij Holisme als levensovertuiging ook belangrijk om je bewust te worden van wat je allemaal niet bent. Zo heb je een lichaam, maar dat ben je niet. Je hebt emoties en gevoelens, maar je bent ze niet. Je hebt gedachten, maar je bent ze niet. Ook heb je patronen en identiteitslagen, deze maken deel uit van jouw ego zelf. Maar ook je ego ben je niet. Dus als je dit allemaal mag afleggen, wat blijft er dan over? Wie ben jij dan? Dat is interessant om verder te onderzoeken. De holistische visie vertelt je dus niet hoe je moet leven, maar helpt je bij het terugkeren naar je diepste basis, jouw essentie, je ware zelf.

Zijnsoriëntatie voor een holistisch leven

Dus wie ben jij dan werkelijk? Om dit te ontdekken maakt zijnsoriëntatie deel uit van een holistische leefwijze. Zijnsoriëntatie is een spirituele manier van oriënteren op je zijn waarbij je leert te verstillen door meditatie. Dit helpt je om jezelf te onthechten van de gedragspatronen en identiteitslagen die eigenlijk niet meer bij jou passen. Deze spirituele manier van oriënteren is bedacht door de Nederlandse klinisch psycholoog Hans Knibbe. Volgens hem is wie jij werkelijk bent al heel en compleet. Dit is dan ook het uitgangspunt bij Zijnsoriëntatie. Zijnsoriëntatie helpt je om je dit weer te gaan herinneren en echt te gaan belichamen.

Holistisch spiegelen

https://youtu.be/smVFlQHCZYw

Terugkeren naar deze diepste basis van jezelf, betekent ook dat je de schaduwkanten van jezelf ziet en daarbij stil kunt staan. Je schaduwkant zijn die dingen die je liever verborgen houdt, zowel voor jezelf als de rest van de wereld. Holisme als levensovertuiging maakt hiervoor gebruik van spiegelen. Dit is een techniek waarbij je op jezelf, jouw gedrag, reflecteert; maar ook analyseert wat jij nog op de ander projecteert. Zo kun je jezelf een spiegel voorhouden door te kijken hoe jij op het gedrag van iemand anders reageert. Als je je bijvoorbeeld ergert aan een vriendin omdat ze nooit keuzes maakt, maar alles maar op z’n beloop laat, kun je ervanuit uitgaan dat deze emotie en het oordeel dat daarbij past iets over jezelf zegt. Deze vriendin laat je dan in je eigen spiegel kijken, de spiegel van jouw schaduwkant. Het feit dat het je raakt, triggert, maakt het daarom interessant om voor jezelf te gaan onderzoeken langs welke lijnen jij dit zelfde gedrag vertoont.

Maak Holisme je levensovertuiging en kom thuis bij jezelf

Zo brengt de holistische leefwijze je – in een notendop – stap voor stap steeds dichterbij je ware essentie. En wanneer je die diepe basis in jezelf dan weer hebt hervonden, kom je ook meer in het hier en nu. Je hebt namelijk alles wat jou ervan kon afleiden om in het nu aanwezig te zijn, afgelegd. Nu is het zo dat het leven, en jij dus ook, onderworpen is aan verandering. Dat betekent dat je volgens de holistische leefwijze nooit uitgeleerd bent en dat je soms dus ook weer bepaalde gedragingen of identiteitslagen dient af te leggen. De kunst van een gelukkig holistisch leven is daarom om een zo open mogelijke houding te hebben, zodat je je niet te veel met die tijdelijke staten van zijn identificeert. Als je dit kunstje beheerst, kom je thuis bij jezelf.

Wil jij ook meer bewustwording, jezelf leren kennen zoals je werkelijk bent en Holistisch leven als een rode draad in je leven toelaten? Dan is de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen iets voor jou! Deze tweejarige opleiding op hbo-niveau brengt je weer thuis bij jezelf, waar je licht, liefdevol en volop bewust kunt leven.