Reiki

Reiki is een veel gehoorde term en een veel gebruikte techniek. Maar wat is Reiki nu precies, waar komt het vandaan, hoe werkt het en wat brengt het je?

Reiki activeert het zelfhelend vermogen

Reiki is een eeuwenoude, van oorsprong Japanse helingsmethode die het zelfhelend vermogen van het lichaam activeert door handoplegging. Dit zelfhelend vermogen hebben we allemaal. Een wondje dat je op je lichaam hebt, heel zich namelijk vanzelf. Reiki versnelt dit helingsproces. En dat is dus ook de kracht van Reiki: het activeren van het zelfhelend vermogen door handoplegging waardoor je in staat bent om jezelf – nog sneller – te helen.

Reiki is Japans voor universele levensenergie

Vertaald betekent Reiki letterlijk universele levensenergie. Hierbij staat ‘Rei’ voor universele en ‘Ki’ voor levensenergie. Deze universele levensenergie is er altijd. Het zit namelijk in alles en iedereen en bevindt zich dus ook altijd en overal om je heen. Reiki leert je om weer bewust te worden van en in contact te komen met deze universele levensenergie.

Reiki zet je kruinchakra weer open

Wat je vaak ziet namelijk, is dat velen deze verbinding zijn kwijtgeraakt naarmate ze ouder zijn geworden. Dit komt doordat het kruinchakra, dat bij de geboorte nog helemaal openstond, steeds meer dicht is gegaan. Onder andere door school waar de focus meer op het analytische brein is gericht dan op het creatieve brein. En waar kinderen in aanraking komen met andere kinderen die misschien wat op ze aan te merken hebben waardoor ze hun pure zijn gaan afschermen. Met Reiki zet je het kanaal van je kruinchakra weer open waardoor de energie weer helemaal kan doorstromen en je eventuele blokkades kunt opruimen.

Reiki laat je onvoorwaardelijk van jezelf houden

De universele levensenergie kun je je daarom voorstellen als een wit, helder en puur licht dat het vermogen bezit om alles op te schonen en uit te zuiveren. Alles wat weggestopt was in je spreekwoordelijke kelder, wordt aan het licht gebracht. Zowel je zonnige als je schaduwkanten. Denk bij je zonnige kanten aan je gaven en talenten en bij de schaduwkanten aan onverwerkte woede, wrok, ego rollen, negatieve overtuigingen en gedachtes, etc. Reiki leert je daarom om met liefde en compassie naar jezelf te kijken, zodat je van je gehele wezen gaat houden. Dus ook van de dingen die je niet zo leuk vind aan jezelf. Zelfliefde wijst je namelijk de weg naar een gelukkig en mooi leven.

Reiki leert je omgaan met je energie

Op het moment dat je jezelf volledig kunt omarmen voor wie je bent, krijg je ook je fundamentele levensenergie terug die je was kwijtgeraakt. Wanneer je niet genoeg van jezelf houdt, vergeet je jezelf namelijk gemakkelijk en daardoor geef je je energie vooral weg. Je raakt het dus kwijt. Hierdoor loop je continu leeg waardoor je je onverklaarbaar moe kunt voelen. Reiki maakt je hier bewust van en leert je hoe je eerst je eigen energie bron kunt opvullen en hoe je deze gevuld kunt houden, zodat jouw energie kan gaan en blijven overstromen. Deze energie die overstroomt, kun je dan vervolgens met de wereld gaan delen.

Reiki Meditatie:

Reiki en hsp

Als je hsp bent, is de kans groot dat bovenstaande op jou van toepassing is. Als hsp ben je er namelijk gevoelig voor om energieën van anderen op te pikken. Misschien herken je het wel; dat je bij het koffiezetapparaat staat en dat er iemand naast je komt staan en je voelt ineens je energie niveau omlaag gaan. Hoe kan dat nou, denk je. Je kan je lichaam voorstellen als een glas waar water – energie – in zit. Het is kenmerkend voor een hsp dat deze in de loop van de dag steeds meer van dat water verliest terwijl er geen nieuw water bij komt. Hierdoor raak je uitgeput. Met Reiki leer je als hoog gevoelig persoon om dit glas te vullen en gevuld te houden. De energie wordt dan zo intrinsiek aanwezig dat je niet langer zomaar energie van anderen hoeft op te pikken. De energie van anderen kaatst dan eigenlijk af, omdat je hier ook geen ruimte meer voor hebt. Je bent al gevuld, dus je hoeft de energie van anderen ook niet meer af te voeren.

Dit brengt Reiki je

Reiki zorgt er dus voor dat je je goed grondt. Zonder een goede gronding kun je namelijk niet je voordeel doen met die universele levensenergie. Daarnaast zorgt Reiki voor een gezonde energie huishouding, het brengt al je holistische niveaus in balans en het bezorgt je een gezonde dosis zelfliefde. Doordat het kruinchakra zich opent en de heldere universele levensenergie naar binnen en door je heen kan stromen, ga je jezelf namelijk in alle volledigheid zien.

Nog meer voordelen van Reiki voor je op een rijtje

Door Reiki zal je:

  • Je minder moe voelen en beter slapen
  • Meer focus hebben
  • Minder stress ervaren
  • Verlichting van pijn ervaren en als je een wondje of iets dergelijks hebt, zal dat sneller kunnen genezen
  • Onderdrukte emoties vrij kunnen gaan laten stromen waardoor je ook kan losbreken uit oude patronen die jou niet langer dienen
  • Immuunsysteem versterken en gifstoffen worden sneller afgevoerd
  • Energieveld rondom je lichaam en ook je chakra’s in balans komen

Je kan ook extra energie meegeven aan Reiki

Energie meegeven aan Reiki kun je doen door daar een intentie aan mee te geven. Bijvoorbeeld: ‘ik stel voor dat ik helemaal in balans mag zijn’. Intenties versterken altijd de energie die je geeft.

Wat brengt Reiki je niet?

Om op een gegronde manier met Reiki kennis te maken, is het ook belangrijk om te weten wat Reiki je niet brengt. Reiki is geen wondermiddel en kan dus bijvoorbeeld niet een gebroken arm genezen. Het kan wel een mooie aanvulling zijn op de klassieke geneeskunde, maar het is dus geen vervanger. Ook is het goed om te weten dat het ontvangen van een Reiki behandeling niet betekent dat je een massage ontvangt zoals bij de masseur. Je kan je een Reiki behandeling voorstellen als een meditatie met een zeer diepgaande werking.

Reiki geeft je de regie over je leven terug

Zo helpt Reiki je om steeds dieper af te dalen in je wezen en alles uit je onderbewustzijn aan het licht te brengen. Je raakt hierdoor steeds meer gecentreerd in jezelf en meer gericht op jezelf: wat jij wilt en wat goed is voor jou. Reiki zorgt er dus voor dat je jezelf steeds meer gaat ontdekken, beter leert kennen en dat je in je kracht komt te staan. Maar ook je intuïtieve vermogens worden steeds helderder en je weet deze steeds beter van je ego te onderscheiden.

Jouw ziel zal zich hierdoor steeds vertrouwder en veiliger gaan voelen in jouw aanwezigheid en daarom steeds meer met je delen. Niet alleen met betrekking tot hoe je oude patronen en pijnen etc. kunt helen, maar ook bijvoorbeeld wat jouw unieke gaven en talenten zijn en hoe je die kunt inzetten om jouw zielsmissie en/of droomleven te manifesteren. Wat ook een vorm van heling is. Uiteindelijk leidt dit alles er toe dat je een niet-reactief zelf ontwikkelt die de volle regie heeft over haar binnen en buitenwereld.

Video waarin Reiki en de cursussen worden uitgelegd:

Reiki 1, Reiki 2 en Reiki 3

Wanneer je Reiki wilt verweven in je leven, kun je het traject van Reiki 1, Reiki 2 en Reiki 3 volgen. Reiki is geschikt voor iedereen en kan het dus leren. Reiki kan je ook overal waar je bent toepassen. Op je werk, thuis of als je tv aan het kijken bent; Reiki stroomt altijd.

Reiki 1

Tijdens Reiki 1 wordt de Reiki energie geactiveerd en dit voel je als vier keer zo sterk ten opzichte van geen Reiki. Ook wordt het zelfhelend vermogen hierdoor geactiveerd wat vooral op fysiek niveau merkbaar is.

Reiki 2

Bij Reiki 2 wordt de energie acht keer zo sterk in vergelijking met geen Reiki. Je kruinchakra gaat dus nog verder open en daarmee ga je vooral alles wat je in je spreekwoordelijke kelder hebt gestopt, behandelen. Denk hierbij aan overlevingsmechanismen, patronen en pijnen. Ook leer je hoe je op afstand iemand met Reiki kan behandelen. Dus bijvoorbeeld een vriendin of een cliënt die thuis is terwijl jij ook thuis bent.

Reiki 3

Bij Reiki 3 wordt de energie 16 keer zo sterk ten opzichte van geen Reiki. Je kruinchakra komt volledig open te staan en je leert vanuit een spirituele heling alles te helen. Ook vanuit vorige levens en vanuit je jeugd.

Reiki inwijding

Bij Reiki één krijg je in totaal vier inwijdingen. Bij een Reiki inwijding gaat je kruinchakra verder worden geopend door het op te schonen. Hierdoor kan de energie weer mooi door je systeem stromen waardoor je meer in balans kunt komen. Niet alleen wordt je opnieuw verbonden met de bron van de universele levensenergie, je ontvangt ook een verhoging van je levensenergie bij iedere inwijding. Elke inwijding krijg je één op één. Hierna is het goed om veel met Reiki te gaan oefenen om er meer en meer verbonden mee te raken.

Je kunt Reiki ook aan iemand anders geven

Wanneer je Reiki 1 hebt afgerond kun je Reiki ook al aan iemand anders geven als jezelf. Als je Reiki aan iemand geeft, stroomt de universele energie via jou naar de andere persoon toe. Het zelfhelend vermogen van die persoon gaat er dan mee aan de slag. Je werkt dus niet met je eigen energie, want de energie stroomt niet terug. Het blijft bij die persoon.