Zijnsoriëntatie

Zijnsoriëntatie is een spirituele manier van oriënteren op zijn en gaat ervan uit dat jij als mens al heel en compleet bent. Hierbij ben je volledig gefocust op het nu. Gisteren is namelijk al geweest en morgen en de dagen daarna moeten nog komen.

Het hier en nu is dus het enige moment dat er is. Door je hier bewust van te worden, kun je steeds meer met je volledige aandacht in elk moment zijn. Je zult merken dat je door het beoefenen van Zijnsoriëntatie steeds meer vanuit je hart en vanuit de flow kunt gaan leven.

Zijnsoriëntatie: verlichte levenskunst

Hans Knibbe is de founder van Zijnsoriëntatie. Hij benoemt dat Zijnsoriëntatie het pad van verlichte levenskunst is. Verlichting is namelijk dat je de openheid van elke ervaring kunt zien en dat je alles wat je ervaart in hetzelfde moment weer kunt loslaten. Stel je maar eens voor dat je op de fiets zit. Het moment dat je een tegenligger ziet aankomen, kun je vaak net zo snel weer loslaten als dat het binnenkwam. Je hebt namelijk niks met deze tegenligger. Het is slechts een persoon op een fiets die je tegemoet komt fietsen en voorbij gaat.

Het verhaal wordt anders wanneer deze tegenligger een bekende is of op iemand lijkt waar je een minder leuke herinnering aan hebt. Wanneer zo’n tegenligger op je af komt fietsen, komen er allerlei negatieve gedachten en gevoelens naar boven. Onbewust projecteer je een situatie uit het verleden op het huidige moment waardoor je uit verbinding raakt met jouw essentie. Je bent niet in staat om deze ervaring vanuit een open houding te omarmen, omdat je nog onverwerkte gevoelens en emoties koestert. Wanneer je Zijnsoriëntatie beoefent, zul je merken dat je naar aanleiding van zo’n gebeurtenis uit verbinding bent geraakt. Dat is mooi, want dan kun je met compassie naar jezelf gaan onderzoeken wat je mag doen om weer in verbinding met jouw essentie te komen. Dat is het pad van verlichte levenskunst.

Zijnsoriëntatie duwt je liefdevol uit je comfortzone

Zijnsoriëntatie leer je te verstillen, door meditatie en door het loslaten van gedragspatronen en identiteitslagen. De uitdaging hierbij is het naar jezelf durven kijken vanuit een kwetsbare basishouding. Een belangrijk onderdeel bij het beoefenen van de Zijnsoriëntatie is namelijk het nemen van verantwoordelijkheid voor alles wat in jouw leven is gebeurd en nog zal gaan gebeuren. Dit betekent ook dat je de schaduwkanten van jezelf mag zien en accepteren.

Het accepteren en zien van je schaduwkanten is wat  Zijnsoriëntatie uitdagend kan maken. Het betekent namelijk dat je patronen en overtuigingen die je altijd voor waar hebt aangenomen, mag loslaten en je kwetsbare kanten mag omarmen. Deze patronen en overtuigingen zijn verbonden aan jouw ego-bewustzijn. Het ego houdt niet van verandering, die houdt alles liever bij het oude. Tevens houdt het ego er niet van om kwetsbaar te zijn of om zich over te geven aan het niet-weten. Bij Zijnsoriëntatie is het daarom de kunst om je te blijven vrijwaren van de identificatie met  jouw ego. Wanneer je hierin slaagt, zul je zien dat een onvoorwaardelijk, oordeelvrij en liefdevol leven mogelijk wordt.

Zijnsoriëntatie helpt je om vertrouwd te raken met het niet-weten

In de loop van de ontwikkeling van de mens is  de overtuiging er ingeslopen dat we ons leven kunnen controleren. We zijn gaan denken dat wij bepalen wat er wel of niet in ons leven gebeurt. Hiervoor hebben we allerlei trucjes bedacht, waaronder het vooruitdenken. Deze vorm van denken hoeft niet slecht te zijn. Het kan ons helpen om vorm te geven aan onze dromen en verlangens. Vooruitdenken kan echter problematisch worden wanneer het de vorm van “wat als” constructies gaat aannemen. “Wat als” denken is namelijk een vorm van zorgen maken. We bedenken op basis van deze constructie allerlei scenario’s die zouden kunnen gebeuren en voor ieder scenario bedenken we een vluchtplan.

Zo oefenen we controle uit op onze toekomst. Echter, loopt de toekomst vaak anders dan we hadden geconstrueerd. Wij kunnen het namelijk niet bedenken. Wij kunnen de toekomst niet controleren door vluchtschema’s te bedenken. Zijnsoriëntatie leert ons dat de enige controle die we kunnen uitoefenen, is door in het nu aanwezig te zijn met een nieuwsgierige en open houding. Door Zijnsoriëntatie te beoefenen, vind je meer en meer de moed om je te onthechten van je ego, waardoor je je meer en meer durft over te geven aan de stilte binnenin jou en het niet-weten. Vanuit dit niet-weten, zul je de wereld weer gaan waarnemen zoals een klein kind dit doet: verwonderd en verrast. Zorgen zullen tot het verleden behoren en zo kun je optimaal gaan genieten van jouw leven in het nu.

Zijnsoriëntatie brengt je in verbinding met jouw essentie

Door gedragspatronen als vooruitdenken te doorbreken, kun je de lagen van jouw identiteit stap voor stap gaan afleggen. Dit maakt het mogelijk om dieper en dieper in jezelf en in je zijn te zakken. Zolang jij je bezighoudt met Zijnsoriëntatie, zal dit proces doorgaan. Op een dag kom je dan tot de ontdekking dat je in volledige verbinding staat met jouw essentie. Dit is de ruimte in jou die altijd licht en liefdevol is en waar je vrij bent van overtuigingen, patronenvoorwaarden en overlevingsmechanismen.

Zijnsoriëntatie is als een spier die je kunt trainen

In het begin kunnen de momenten, waarin je in verbinding staat met jouw essentie, kort zijn. Je merkt bijvoorbeeld dat je je al gauw weer laat meeslepen. Of je ontdekt misschien dat je kort na dit fijne en magische moment in een oud patroon bent geschoten. Zie Zijnsoriëntatie daarom niet als een doel op zich, maar als een discipline, een spier die je kunt trainen en die alleen maar sterker kan worden. Oefen bij deze training een open houding en laat doorzettingsvermogen en veerkracht je gidsen zijn.

Wil jij ook meer bewustwording, jezelf leren kennen zoals je werkelijk bent en Zijnsoriëntatie als een rode draad in je leven toelaten? Dan is de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen iets voor jou! Deze tweejarige opleiding op hbo-niveau brengt je weer thuis bij jezelf, waar je licht, liefdevol en volop bewust kunt leven.