Maak je dromen waar

Een droom laat je hart iets wensen. Deze wens in je hart schenkt je hoop. Hoop is de motor om je droom na te jagen. Daardoor zul je het vertrouwen gaan cultiveren dat je je droom gaat waarmaken. Hoe? Dat weet je nog niet, maar dat zal zich vanzelf gaan uitwijzen. Dat is de kunst: om een droom te hebben en in vertrouwen te gaan en te blijven dat deze stap voor stap vorm zal gaan krijgen. Een droom laat zich namelijk niet controleren. Een droom komt op haar eigen tempo tot manifestatie, wanneer de tijd daar rijp voor is.

Wat is nodig om je dromen waar te maken?

Het waarmaken van je dromen kost dus tijd, vraagt om geduld, doorzettingsvermogen en bovenal vertrouwen. Maar door de huidige tijd, waarin alles ontwikkelingen zo snel gaan, willen we dit nog weleens vergeten. Het waarmaken van je droom is echter geen kleine taak, zoals het beantwoorden van een mail. Een droom is magistraal. Ze begint als een klein zaadje en heeft de potentie om uit te groeien tot iets wat je bij het planten ervan, nooit voor mogelijk had gehouden. We kunnen namelijk nooit van te voren weten wat er allemaal voor nodig is om onze droom te kunnen manifesteren, en wat er eigenlijk allemaal nog meer bij hoort. Dat eerste zaadje is slechts het begin, het is de eerste onthulling van het grotere plan dat jij mag gaan leven.

Dromen waarmaken als metafoor

Dit proces kunnen we vergelijken met het tot bloei komen van een plantje. Wanneer we het zaadje hebben geplant, zien we na een tijdje eerst het stengeltje boven de grond komen. Vervolgens komt er een takje bij met een blaadje eraan. En nog één…. en nog één. Dit plantje weet niet vantevoren hoeveel takjes met blaadjes en eventueel bloemetjes er zullen gaan groeien en of dit gemakkelijk gaat of dat er groeipijnen mee gepaard zijn. Dit gebeurt, gewoon omdat de natuur het zo wil. Het plantje laat het gebeuren, omdat het weet dat het zo mag gaan. Het vertrouwt dat alles in dit groeiproces bijdraagt aan haar hoogste goed. Bij ieder nieuw takje, blaadje en/of bloemetje dat tot bloei komt, kijkt ze met nieuwsgierigheid. Bij voltooiing, is ze verwonderd en verrast. En ze ziet dat ieder stapje in het tot bloei komen van haar takjes, blaadjes en bloemetjes allemaal nodig zijn geweest om haar tot de wonderschone plant te maken die ze is.

Dromen waarmaken

Je droom waarmaken begint bij onvoorwaardelijke trouw

Dit proces houdt nooit op, zolang het plantje maar goed verzorgd wordt. Dit geldt ook voor het waarmaken van onze droom. Als we haar goed verzorgen en aandacht schenken, zowel in goede als in slechte tijden, zal ze nooit ophouden met groeien. Stop daarom ook nooit met het najagen van je dromen als je op een blokkade stuit. Bijvoorbeeld: wanneer iets niet gaat zoals je je had voorgesteld, blijf dan niet gefrustreerd doorploeteren. Zie dit als een kans, een soort pauze waarin je de mogelijkheid wordt gegeven om te evalueren en te hergroeperen. Een groeimoment dat je mag ervaren om jouw droom nóg mooier en completer te maken.

Jaag je dromen na op het ritme van de natuur

Het moment waarop je voor de eerste keer een glimp van je droom opving, was dat ook precies dat: een glimp. Deze glimp was een momentopname van jouw droom. Op dat moment was dat wat je zag waar en mogelijk. Maar omdat alles in het universum onderworpen is aan verandering, zal ook jouw droom zich continu aanpassen. Ze gaat mee met de tijd en met jouw ontwikkeling. Pin je daarom niet vast aan dat ene beeld wat je had gezien in bijvoorbeeld je visualisatie of meditatie. Zie het liever als een flexibele stip op de horizon waar je naartoe gaat werken. Doordat deze stip flexibel is, kan ze van vorm kan veranderen. Het wordt een soort kameleon die zich aanpast aan de kleuren en structuren die op dat moment in de natuur aanwezig zijn. Het ritme van de natuur laat je meedeinen om je dromen waar te maken

Je dromen waarmaken

Dromen waarmaken is voor iedereen mogelijk

Elke droom, hoe klein ook, draagt bij aan het grotere plaatje van jouw spirituele bestemming. Dat is het mooie van je dromen najagen. Van de ene droomrealisatie stap je in weer een nieuwe en kom je tot de ontdekking dat een droom niet vast te pinnen is. Of je ontdekt dat het niet in een paar woorden, manifestaties of beelden te vatten is. Nahet waarmaken van je droom is het echter niet klaar, integendeel: dan ben je pas begonnen! Dan kom je tot de ontdekking dat er nog meer in jou leeft wat je wilt, mag en kunt toevoegen aan je droom. Ieders dromen zijn onvoorspelbaar en ongelimiteerd. Echt alles is mogelijk, zolang je je maar laat leiden door je hart.

Wil jij ook ontdekken wat jouw diepste wensen en verlangens zijn? En wil je je mooiste leven leven, zodat je moeiteloos gelukkig kunt zijn? In de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen leer je hoe je dit doet, vanuit een holistische visie. Deze tweejarige opleiding op hbo-niveau brengt je weer thuis bij jezelf, waar je licht, liefdevol en volop bewust kunt leven. Daarmee ben je in staat om mensen met een hulpvraag op liefdevolle wijze weer thuis te laten komen bij zichzelf.