Zelfontplooiing

Wie ben je, wat wil je en wat kom je hier doen? Dit zijn een paar van de vragen die je jezelf kan stellen als je aan de slag wilt gaan met zelfrealisatie. Met behulp van deze vragen ga je licht schijnen op datgene wat diep in jouzelf verborgen ligt. Wachtend op jou om uit de schaduw in het licht te worden gezet.

Hiervoor is het ook belangrijk om te weten wie en wat je niet bent. Zo heb je gedachten, maar je bent ze niet. Je hebt emoties, maar je bent ze niet. Je hebt een lichaam, maar je bent het niet. Wie en wat ben je dan wel? Dat is interessant om te onderzoeken. Holistisch zelfonderzoek en Zijnsoriëntatie helpen je op dit pad van zelfontplooiing.

Holistische zelfontwikkeling

Holistisch zelfonderzoek bestaat uit vijf verschillende niveaus: fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel. Ze maken stuk voor stuk onderdeel uit van het geheel dat jij bent. Vandaar dat we dit zelfonderzoek ‘holistisch’ noemen. Holistisch komt namelijk van het Griekse woord Holos wat ‘geheel’ betekent. Al deze niveaus werken opzichzelfstaand, maar ook samen. Dat betekent dat wanneer je één niveau onderzoekt en hierin iets aanpast, dat van invloed is op alle andere niveaus. Op al die andere niveaus wordt dus ook een veranderproces in gang gezet. Dit is onontkoombaar bij zelfontwikkeling. Je kan het wel uitstellen of negeren, maar vroeg of laat dient het zich weer aan. Het één kan namelijk niet zonder het ander. Zie het als het omgaan van een dominosysteem. Wanneer één domino omgaat, volgt de rest als vanzelf. Wanneer niet alles meteen omvalt, is dat een uitnodiging om te gaan onderzoeken waarom dat is. Holistisch zelfonderzoek helpt je hier dus bij.

Compassie en mededogen dragen bij aan zelfontplooiing

Holistisch zelfonderzoek vraagt daarom om een kwetsbare en open houding. Je gaat namelijk onderzoeken waar je blokkades hebt, waar je jezelf blokkeert en waar je bent of wordt geblokkeerd. Ook ga je gaat ontdekken welke patronen, beschermings- en verdedigingsmechanismen, denkpatronen, veroordelingen, etc. hieruit voortkomen. Maar ook hoe je jezelf en anderen afwijst, wat je wel en wat je niet of minder leuk vind aan jezelf, anderen, je werk, situaties, etc. Compassie en mededogen zijn daarom twee hele belangrijke ingrediënten bij zelfontplooiing. We willen namelijk vaak al gauw te streng naar onszelf toe zijn. Dit is je innerlijke criticus die alles afkeurt om je er zo eigenlijk van te weerhouden dieper te graven in je wezen, opzoek naar wie je werkelijk bent. De innerlijke criticus vind het allemaal wel best zo en wil de controle die het heeft niet uit handen geven.

Zelfrealisatie vraagt om een nieuwsgierige houding

Zelfrealisatie begint daarom bij het je bewust worden en het erkennen van deze innerlijke criticus door hier heel kritisch naar te kijken. Wat zegt deze eigenlijk? En is wat hij/zij zegt waar? Is het vertrouwenswaardig? Wellicht leek dit vroeger waar, maar voel je nu dat dit jasje te krap is. Een signaal waaraan je dit kunt herkennen is wanneer een bepaalde gedachte, gevoel, emotie, pijn, ofwel een bepaald verhaal, continu terugkomt. Het negeren ervan of de verklaring die je er eerder voor had gegeven, is dus blijkbaar niet bevredigend. Zie een terugkomende gedachte, emotie, pijn, gevoel, etc. daarom als een uitnodiging om op een dieper niveau je zelfontplooiingsproces aan te gaan. Op welke van jouw holistische niveaus is er een disbalans en wat is ervoor nodig om het weer in balans te brengen?

Onderzoek je verhaal met zelfonderzoek

Dit kun je doen door je verhaal te gaan onderzoeken op al je vijf holistische niveaus. Op fysiek niveau kun je kijken of je bepaalde pijnen hebt, zoals schouderpijn of buikpijn. Slaap je wel goed? Voed je jezelf goed? Heb je honger of geen honger meer? Op emotioneel niveau kun je kijken welke emoties er verbonden zijn aan dit verhaal. Welke gevoelens komen er naar boven wanneer dit verhaal zich aandient en hoe reageer jij op die gevoelens? Is het door deze gevoelens dat je jezelf ervan weerhoudt om op een dieper niveau te onderzoeken wat dit verhaal je werkelijk wil vertellen? Op mentaal niveau kun je kijken welke gedachten en gedachtepatronen er naar boven komen. Op energetisch niveau kun je onderzoeken of dit verhaal je wel of geen energie geeft. En op spiritueel niveau kun je kijken wat de angel is. Waar komt dit verhaal vandaan? Wanneer is het ontstaan? Heeft het te maken met een nog onverwerkt trauma of pijnlijke gebeurtenis?

Zelfontwikkeling en Zijnsoriëntatie

Als je al deze vragen dan hebt beantwoord, kun je nog een stap dieper gaan in je proces van zelfontwikkeling met Zijnsoriëntatie. Hierbij maak je nog dieper contact met wie je werkelijk bent. Dus wie ben je als je niet je verhaal, je gedachten, je emoties en je lichaam bent? Wie jij werkelijk bent, is al heel en compleet. Dat is het grond beginsel van Zijnsoriëntatie. Vanuit deze staat van zijn accepteer je jezelf volledig waardoor je kunt voelen je dat je één bent met alles en iedereen in en om je heen. Wat betekent dat je alle oordelen en aangeleerde patronen en overtuigingen per direct mag en kan loslaten. Deze zorgen namelijk voor een gevoel van afgescheidenheid in plaats van eenheid en heelheid. Hoe je dit kan doen, leer je met Zijnsoriëntatie. Zelfrealisatie en Zijnsoriëntatie zijn dus niet gericht op het verbeteren van jezelf, maar juist op het wezen dat je al bent en hoe je van daaruit kan leven.

Zelfontplooiing stopt nooit

Door vervolgens weer holistisch zelfonderzoek te doen, kom je er achter wat deze jij, wie jij werkelijk bent, nodig heeft op al die holistische niveaus en hoe jij dat aan jezelf kunt geven. Houdt er rekening mee dat geen dag hetzelfde is en jij dus ook geen dag hetzelfde bent. Jouw behoeften zijn elke dag weer anders. Dat betekent ook dat je nooit uit ontwikkeld raakt. Zelfontwikkeling stopt dus nooit. Elk moment, elke ervaring, elke ontmoeting is er eentje die je verder helpt op jouw pad van zelfrealisatie.