Leven in het hier en nu 

Optimaal genieten van elk moment: in het nu.

Marjolein Berendsen

Holistisch expert

In mijn werk draag ik elke dag opnieuw mijn missie uit. Ik gun iedereen een gezond, liefdevol en gelukkig leven, in verbinding met alles en iedereen om ons heen. Dat gezondheid en geluk niet vanzelfsprekend is, blijkt uit de hoeveelheid mensen met burn-outklachten, trauma’s en belemmerende overtuigingen die we dagelijks tegenkomen. Maar ook deze mensen kunnen een gelukkig en gezond leven leiden. Dat is je geboorterecht. Iedereen kan dat: als je elke dag bewust leeft in het moment, kom je thuis bij jezelf.

Eckhart Tolle schreef er een boek over: “De kracht van het NU”. Een spirituele gids die je bewust maakt van jezelf, zoals je werkelijk bent. En dat is wat ik iedereen met mijn werk wil meegeven: als je kunt zijn wie je werkelijk bent, dan kun je voluit de mooiste versie van jezelf zijn. Om daar te komen, thuis bij wie je werkelijk bent, mag je altijd naar jezelf kijken en onderzoeken waar die pijn, trauma’s en belemmeringen vandaan komen. Wanneer je dit onderzoek vanuit een holistische visie doet, neem je alles mee: je lichaam, emoties, geest, energie en spiritualiteit. Zo kun je de wijze waarop je tegen dingen (en jezelf!) aankijkt veranderen, en kun je optimaal genieten van elk moment: in het NU.

Wat is het NU? 

Leven in het NU is heel eenvoudig te omschrijven: je verleden kun je niet veranderen, de toekomst is niet te voorspellen. Wat zich nu afspeelt is wat er werkelijk is. Als je alles wat je nu voelt, hoort, ziet, denkt en ervaart, kunt omarmen, dan is het NU wat telt. In het NU ben je thuis bij jezelf, in de bron van je bestaan. Volledig in verbinding met jezelf en alles om je heen: holistisch in balans. Holistisch, omdat je in het NU in verbinding bent met je lichaam, gedachten, gevoelens, energie en spiritualiteit.

Het NU is dus gewoon letterlijk nu, niet gisteren en niet morgen. ‘Leven in het nu’ betekent echter niet dat je je verleden maar moet vergeten, of dat je niet over de toekomst mag nadenken. Je kunt het verleden gewoon in het nu beleven, net als de toekomst. Fijne herinneringen aan vroeger geven je op dit moment een prettig gevoel, net als het maken van toekomstplannen. Je beleeft het dan op dit moment.

Maar wat doe je dan met nare herinneringen, trauma’s en pijn die zich in het NU aan je opdringen? Daarvoor is een bewustwordingsproces nodig waarbij je jezelf aan een diepgaand holistisch onderzoek onderwerpt. Dit traject is de reis terug naar huis, naar je essentie. Om die reis te maken, is tijd, doorzettingsvermogen en motivatie nodig. Wanneer je eenmaal thuis bent gekomen, dan is leven in het NU een vast gegeven.

Ook jij kunt in het nu leven

Even tijd voor jezelf, een moment van stilte en rust nemen is iets dat je welzijn in zijn geheel ten goede komt. Als je elke dag zo’n moment voor jezelf neemt, zul je hier een gewoonte van maken. Omdat je steeds makkelijker de verbinding met jezelf maakt en daarmee van het moment, het NU, kunt profiteren. Als je wilt ervaren hoe het is om die positieve energie in het NU te ervaren, denk dan eens aan een situatie waarin je je gelukkig, dankbaar of liefdevol voelt, zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen. Denk aan het aaien van je spinnende kat waar je zo dol op bent. Of wanneer je ziet dat de zon schijnt, en je even buiten gaat staan met je ogen dicht om die eerste zonnestralen op te vangen. Hoe heerlijk dat is, hoe dankbaar je daarvoor bent: dát zijn die NU-momenten. Even geen zorgen, pijn of stress, alleen het moment dat er nu is.

Elke dag opnieuw het nu te ervaren, thuis te zijn bij jezelf in een holistisch leven waarin alles met elkaar in verbinding staat, is een cadeautje dat ik aan iedereen wil meegeven. Ik schrijf hier over in mijn boeken ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’.

“Leven doe je in het nu

Want in het nu

Komen verleden, heden

En toekomst bij elkaar”