5 Manieren om Reiki in je dagelijks leven te integreren

Hoe kun je Reiki in je dagelijks leven integreren?

Marjolein Berendsen

Holistisch expert

Met Reiki stimuleer je met behulp van handopleggingen het zelfhelend vermogen. Daarmee breng je balans in je holistische systeem. De Reiki energie gaat altijd daarheen waar dat nodig is. De universele levensenergie (de letterlijke vertaling van het woord ‘Reiki’) kan door iedereen worden doorgegeven en ontvangen.

Maar Reiki is meer dan alleen het geven van helende behandelingen. Het is een levensfilosofie die bijdraagt aan een gelukkig leven. In dit artikel ontdek je 5 manieren waarop je volgens deze filosofie kunt leven.

Reiki baseert zich op 5 principes, of natuurwetten, die de sleutel vormen tot een gelukkig en liefdevol leven, in balans en verbinding. De principes luiden als volgt:

  • Juist vandaag ben ik liefdevol
  • Juist vandaag ben ik onbezorgd
  • Juist vandaag ben ik dankbaar voor alles wat op mijn pad komt
  • Juist vandaag doe ik mijn werk met toewijding
  • Juist vandaag ben ik vriendelijk voor mezelf en anderen

Het komt er bij Reiki dus op neer dat je vooral leeft in het ‘nu’. Vrij van zorgen en belemmeringen, en vol dankbaarheid, toewijding, eerlijkheid en vriendelijkheid. Het mooie is dat je dit niet meteen voor de rest van je leven hoeft te kunnen. Je kunt gewoon laagdrempelig beginnen. Vandaag dus!

1: Begin de dag met een Reiki-intentie

Reiki is dé filosofie die je eraan herinnert hoe belangrijk elke dag is. Het leent zich dus extra goed voor een mooie intentie voor hoe jij vandaag wilt doorbrengen. Start jouw dag daarom met een korte meditatie en sta stil bij wat je vandaag wilt ervaren. Neem jezelf voor om vrij te blijven van zorgen en belemmeringen, om dankbaar te zijn voor wat je hebt, om jouw werk toegewijd en eerlijk uit te voeren en om vriendelijk te zijn naar alles en iedereen om je heen. Zet deze intentie kracht bij door het te visualiseren.

2: Werk toegewijd en eerlijk

We hebben allemaal weleens een moment dat we ons werk minder leuk vinden. Daardoor stellen we taken liever uit, of ronden we ze misschien wat slordiger af. Misschien ben je zelfs wel geneigd om de verantwoordelijkheid op een ander af te schuiven. Wil je vanuit de Reiki-filosofie leven? Bedenk dan een manier waarop je jouw werk leuker kan maken. Bijvoorbeeld door even een frisse neus te halen en daarna met nieuwe energie door te gaan. Je zult zien dat je aan het eind van de dag met veel meer voldoening op je dag terugkijkt, als je jouw verantwoordelijkheid hebt genomen en toewijding hebt getoond.

3: Onderzoek gevoelens van frustratie en boosheid

Raak je, ondanks je intentie voor vandaag, gefrustreerd? Of voel je zelfs boosheid? Probeer hier dan niet in mee te gaan, maar sta stil bij waarom je dit voelt. Vaak kom je er zo achter dat er een heel andere emotie onder ligt. Zo kun je niet alleen bewuster en meer beheerst met de situatie omgaan, maar leer je ook meer over wat er werkelijk bij jou speelt.

4: Wees extra lief naar je omgeving

Hoe we met elkaar omgaan, heeft invloed op hoe we ons voelen. Bedenk maar eens wat een spontaan en welgemeend compliment voor iemand kan betekenen. Het kan zomaar iemands dag goedmaken. Het kan zelfs een hele ketting van vriendelijkheid teweegbrengen! Laat daarom geen kans onbenut en wees vandaag extra vriendelijk en compassievol naar jouw omgeving. Naar de mensen, de dieren, de bomen en planten; naar alles wat leeft.

5: Sluit je dag af in dankbaarheid

Door alle to-do’s leven we soms vooral op de automatische piloot. Leef je volgens de Reiki-filosofie? Dan geniet je van het moment en tel je je zegeningen. Sluit je dag daarom af in dankbaarheid. Waar heb je vandaag extra van genoten? Denk aan de warmte van de zon, het fijne gezelschap van dierbaren, of het ontspannende kopje thee in de avond. Probeer minstens 3 dingen te bedenken en laat de fijne energie van dankbaarheid door je heen stromen.

Deze vijf oefeningen kun je elke dag opnieuw toepassen. Wees daarbij vooral lief voor jezelf. Lukt het een dag niet, of niet volledig? Dan is dat helemaal niet erg. Elke dag brengt weer een nieuwe kans met zich mee, en elke poging is even waardevol, of deze nu slaagt of niet.