Belemmerende overtuigingen loslaten

Wat houdt jou nog tegen om je zielsmissie te volgen?

Marjolein Berendsen

Holistisch expert

Wat je ervan weerhoudt om te doen wat je diep van binnen wilt, komt vaak doordat hart en hoofd niet samenwerken. De belemmerende overtuigingen die je hebt, zijn hier vaak de oorzaak van. Dus om te ontdekken wat jou tegenhoudt om je zielsmissie en je mooiste leven te leven, is het mooi om te onderzoeken waar jij belemmerende overtuigingen op hebt zitten.

Door deze los te laten, kunnen jouw hart en hoofd gaan samenwerken. Dit wordt ook wel het ‘hart denken’ genoemd. Wat betekent dat je vanuit je hart nadenkt over dat wat je voelt, wat er is en wat er nodig is.

Belemmerende overtuigingen

Belemmerende overtuigingen die je hebt, klinken als: ‘ja maar als ik ga doen wat ik werkelijk wil, dan heb ik natuurlijk geld nodig, een investering en dat heb ik nu niet.’ Of ‘ja maar ik heb niet genoeg zelfvertrouwen om datgene te gaan doen wat ik wil’. Vaak gaan belemmerende overtuigingen dus over thema’s als geld en negatief denken over jezelf waardoor veel mensen niet hun hart gaan volgen en in dat belemmerende stuk blijven steken.

Ontdek de oorzaak van jouw belemmerende overtuigingen

Als je uit dat belemmerende stuk wilt komen, is het goed om te kijken welke belemmerende overtuigingen je nog hebt. Misschien zit je nu ook wel te denken: wat houdt me eigenlijk tegen? Of misschien vraag je jezelf af wat je nu eigenlijk wilt. Dat kan natuurlijk ook. Ga er daarom eens voor zitten om dit voor jezelf te onderzoeken en wat je hierin tegenhoudt.

 • Sluit je ogen en plaats één hand op je buik en de ander op je hart.
 • Stel jezelf de onderstaande vragen:
 • Welke emoties houd ik nog vast?
 • Welke pijnen heb ik nog van vroeger waardoor ik nu niet durf te doen wat ik eigenlijk graag zou willen?
 • Wat stamt er nog uit mijn jeugd?
 • Wat houd ik nog vast in mijn spreekwoordelijke kelder?
 • Welke patronen heb ik?

Transformeer je belemmerende overtuigingen

Het is heel goed om dit allemaal te onderzoeken, omdat dit je allemaal tegenhoudt om te doen wat jij werkelijk wilt doen. Of dat nu gaat om werk of om een reis; wat je dan ook zo graag zou willen. Alles wat je aandacht geeft, wordt groter en sterker. Dus als je in belemmerende overtuigingen denkt, zal er een belemmering ontstaan. Dat is een universele wet. Maar jouw manier van denken kun je transformeren. Je kan dus als je in tekorten denkt, wel in overvloed gaan denken.

Van belemmerende overtuigingen naar positiviteit

En misschien denk je nu ‘maar daar is een bepaalde basis voor nodig’. Ja, dat is ook zo. We leven toch in het hier en nu, dat is de realiteit. Maar waar je hiertoe wordt uitgenodigd, is om in plaats van vanuit belemmerende overtuigingen vanuit een positieve energie te gaan kijken naar wat jij wilt manifesteren en naar wat er mogelijk is. Misschien manifesteert zich dat niet direct, maar op het moment dat je daar veel positiviteit, liefde en aandacht aan geeft dan groeit dat. En dan zul je op een gegeven moment zien dat het tot bloei komt.

Vervang belemmerende overtuigingen door een open houding

Dat gebeurt niet door er krampachtig continu mee bezig te zijn en vanuit de energie van, ‘ik heb dat in een artikel van Marjolein gelezen dus dan moet het kunnen’. Ook dat is een belemmerende overtuiging. Je zielsmissie en je mooiste leven leven, vragen juist om een open houding. Dat betekent dat, wanneer je je droom voor je ziet, je de controle over hoe het zich zou moeten ontvouwen, los laat. Vaak weten we namelijk niet wat onze droom precies inhoudt, dat ontdekken we pas gaandeweg. Door een open houding aan te nemen en bewust in het hier en nu aanwezig te blijven, zul je vanzelf zien wat nodig is. En dat het universum je daar ook bij helpt als jij heel duidelijk voelt dat dat de weg is die je op dat moment wilt gaan.

Laat je belemmerende overtuigingen je niet van je pad af brengen

Op deze weg zullen er ook momenten zijn dat je denkt, hoe ga ik dit doen? Laat deze momenten je dan niet ontmoedigen en geef je oude belemmerende overtuigingen niet de ruimte om de regie weer over te nemen. Neem in plaats daarvan dan even de tijd om weer thuis te komen bij jezelf, zodat je je weer kunt afstemmen op je droom en waarom je die droom wilt realiseren. En ga daar dan weer heel veel energie en liefde aan geven.

Tools om de belemmerende overtuigingen voor te blijven

Dat klinkt natuurlijk hartstikke leuk, maar hoe doe je dat nu precies? Je kunt dit doen door het in meditatie tussen je handen te houden om het zo energie te geven. Daarnaast kun je het universum om hulp vragen en blijf er vooral heel veel positiviteit naartoe sturen. Het opschrijven van affirmaties is hier een mooie manier voor. Deze tools zullen allemaal bijdragen om ervoor te zorgen dat je daar komt te staan waar je graag wilt staan.

Weet waarvoor je het doet

En niet vanuit een bepaald winst- of geldbejag. Dat wakkert ook eigenlijk alleen maar weer je belemmerende overtuigingen aan. Je volgt jouw droom omdat die vanuit jouw hart komt en dat je daar geld aan verdient, is mooi meegenomen. Jouw droom is waarvoor je hier op aarde bent gekomen om op die manier jouw liefde en licht te verspreiden ten gunste van jezelf en de wereld.

Blijf vertrouwen houden

Het volgen van je zielsmissie doe je dus vanuit de overtuiging en het gevoel dat je dat kunt en vanuit een diep vertrouwen dat je wordt geholpen. En dan dus niet in de naïeve zin van het woord; dat je gaat zitten wachten en maar kijken wat er komt. Nee, je gaat proactief aan de slag door je ogen en oren open te houden, zodat je heel bewust kunt waarnemen wat er mag gebeuren.

Zorg voor een goede gronding

Het is en blijft daarom ook belangrijk om beide benen goed op de grond te hebben. Neem daarom ook de tijd om jezelf elke dag even goed te gronden. Een goede gronding vormt namelijk de basis om voor jezelf te gaan ontdekken wat jij werkelijk wilt en om belemmerende overtuigingen te kunnen overstijgen. Maar ook voor wat door jou heen wil werken. In andere woorden: waar voel je dat het stroomt en dat je in de flow van het leven komt?

Aan de slag!

Dus leg je telefoon, tablet, laptop alles wat je kan afleiden even aan de kant en ga met jezelf zitten.

 • Doe je ogen dicht en zet je voeten goed plat op de grond
 • Probeer zo goed als je kan te voelen wat jij diep van binnen wilt, nu op dit moment.
 • Dat wat naar boven komt, kan iets heel simpels; een kopje thee of op dit moment een dutje willen doen.
 • Kijk daar niet verbaasd van op en laat het je niet ontmoedigen.
 • Geef daar juist gehoor aan.
 • Blijf deze oefening op verschillende momenten van de dag doen.

Je zult zien dat je op een gegeven moment diepere antwoorden krijgt over bijvoorbeeld je zielsmissie of dat je misschien heel graag een muziekinstrument wilt leren bespelen of op zangles wilt.

Nieuwsgierigheid als medicijn voor belemmerende overtuigingen

Er kunnen dus ook dingen naar boven komen die je nooit van jezelf had verwacht. Duw ook deze niet weg, omdat je ergens vindt of beter gezegd ‘denkt’ dat het niet voor jou is weggelegd. Ook dat is een belemmerende overtuiging. Blijf in plaats daarvan nieuwsgierig en ga verder op onderzoek uit:

 • Waarom denk je dat het niet voor jou is?
 • En waarom is het toch wel wat voor jou?
 • Waarom komt het toch naar boven drijven?

Laat de controle los en geef je over aan het moment, aan jezelf en wat er op dit moment in je hart leeft. Ga dat vervolgens volgen door te kijken hoe je daar gehoor aan kunt geven. Is het iets dat nu direct mogelijk is of dien je een stappenplan te maken om bij je eindbestemming te komen?

Schrijf het op en maak er affirmaties van of spreek het in, vertel het aan iemand of laat het even indalen, leg het onder je kussen of maak er een mood board of tekening van. Maak het visueel voor jezelf; dat brengt je weer een stapje dichter bij het manifesteren ervan.

Alles is mogelijk

Dus om nog gelukkiger te worden, is het essentieel om te gaan kijken naar de combinatie van je verlangens en de belemmerende overtuigingen die je (nog) tegenhouden. Dit zorgt ervoor dat je nog lichter, liefdevoller en vrijer kunt leven. En dan niet vanuit het principe dat het nu niet goed genoeg is. Juist vanuit het feit dat jij nu al heel en compleet bent en goed bent zoals je bent. Gelovend dat alles één is en verbonden met elkaar en dat het universum je daar ook bij helpt. Zet dan elke dag een klein stapje en wees trots op jezelf dat je de stap hebt gezet. Zo kom je steeds dichterbij het leven van jouw mooiste leven.