De stilte opzoeken

Even dat ultieme gevoel van rust opzoeken, in verbinding met mijn kern, is iets wat ik dagelijks doe. Ik heb het geïntegreerd in mijn systeem omdat ik er veel baat bij heb. De stilte opzoeken in mezelf biedt niet alleen pure ontspanning, maar geeft ook nieuwe inzichten, inspiratie en motivatie.

Marjolein Berendsen

Holistisch expert

Helaas is het opzoeken van de stilte iets waar veel mensen aan voorbijgaan. Door dagelijkse beslommeringen denken we er geen tijd voor te hebben en verdwijnt de behoefte (terwijl die er zeker is) naar de achtergrond. Deze wordt overschaduwd door andere dingen, waarvan we overtuigd zijn dat ze belangrijker zijn. Onze agenda staat vol met afspraken en verplichtingen en tijd voor stilte is er gewoonweg niet.

Dénken we. Ook hier blijkt maar weer hoe krachtig onze gedachten en overtuigingen zijn. Zolang we onszelf maar voor blijven houden dat we volgepland zitten, zullen we dat ook echt zo ervaren. We zijn ons niet bewust van het grote nadeel van zo’n volle agenda: we geven onszelf niet de tijd die we heel erg nodig hebben om gezond en gelukkig te blijven.

Afscheid van overtuigingen

Eén van de mooiste en meest effectieve manieren om dat geluksgevoel te ervaren, is het opzoeken van en je overgeven aan de stilte. Om die stilte te ervaren, is de eerste stap om afscheid te nemen van de overtuiging dat je geen tijd hebt. Tijd is zo’n relatief begrip; het is er, dus kun je het accepteren en omarmen, en het is aan jou hoe je er vervolgens mee omgaat. Tijd voor jezelf is wat mij betreft de meest waardevolle tijd, omdat je daarin volledig bewust die verbinding met je kern kunt ervaren, in stilte. En daarom is tijd voor jezelf nemen iets wat in je dagelijkse planning thuishoort. Niet als iets dat moet, maar als iets dat mogelijk is.

Ruimte maken

Echte stilte vind je in jezelf. Om dit te ervaren, is het belangrijk om alles wat met ratio te maken heeft, los te laten. Even niet denken maakt je hoofd letterlijk leeg. In een leeg hoofd is ruimte, en die kun je gebruiken om te bezinnen, te reflecteren, ontspannen, voelen en ervaren. Daarmee sta je open voor nieuwe energie en nieuwe inspiratie. Simpelweg een moment voor jezelf, met een kop thee op een rustige plek in je tuin of je huis: de stilte opzoeken is heel eenvoudig.

Wat stilte met je doet

De natuur is net zo’n eenvoudige manier om stilte in jezelf te vinden. Wat is er mooier dan met een leeg hoofd simpelweg te zijn in een omgeving waar rust, ruimte en schoonheid vanzelf aanwezig zijn? Zelf beoefen ik graag Reiki, waar ik ook ben. Reiki is een zelfhelingsmethode die me ondersteunt om weer in balans te komen. Mediteren is nog zo’n favoriet; de ultieme manier om je geest te verruimen en volledig met jezelf in verbinding te komen. Oefen vooral met wat, hoe en waar het voor jou prettig is. Misschien vind je het fijn om dit te doen terwijl je onder de douche staat, of wil je dit het liefst liggend in bed doen. Oefening baart kunst, en je zult ontdekken dat je zelfs de stilte kunt gaan vinden in een lawaaierige omgeving, op een festival of andere prikkelrijke momenten. De stem van de stilte is er namelijk altijd: binnen in jezelf.

Hoe vaker je contact maakt met je innerlijke stilte, hoe bewuster je zult worden van de ontspannende werking ervan. Je krijgt antwoorden of inzichten over zaken die jou bezighouden op een diep niveau, en je ervaart momenten van diep geluk en dankbaarheid. Datgene wat er nu is, telt: de stilte.

Stilte heeft een helend effect op je hele systeem: je voelt je fysiek sterk, je gedachten zijn zuiver, je voelt je blij en dankbaar en je bent energiek. Zo ben je in balans met jouw innerlijke ruimte: je essentie. En dat allemaal dankzij jouzelf, omdat alleen jij jezelf die tijd hebt gegund om de stilte te ervaren. Wordt stilte ook jouw nieuwe agendapunt?

“Echte stilte vertelt je meer dan duizend woorden kunnen zeggen”

Deze blog verscheen als column in Paravisie Magazine