December als lichtpunt

Marjolein Berendsen

Holistisch expert

Het is bijna een cliché aan het worden, maar niets is minder actueel: wát een jaar hebben we gehad. Een jaar waarin angst, onzekerheid, verdriet, frustratie en onmacht bij veel mensen een grote rol hebben gespeeld. Een jaar waarin iedereen uitkeek naar de tijd dat alles weer wordt zoals het was.

Eén van de dingen die ik het meest gemist heb (en nog steeds mis), is het fysieke contact, de knuffels en omhelzingen met de mensen om me heen. Maar weet je? Soms is een moeilijke periode het begin van iets beters. En ik ben ervan overtuigd dat dit zeker in deze tijd geldt. Ik denk dat juist de maand december als lichtpunt kan fungeren. Een lichtpunt dat tot volle bloei mag komen.

Zaadjes

Als je bij jezelf naar binnen keert, maak je contact met je diepste wensen en verlangens. Dát zijn lichtpuntjes en de zaadjes hiervoor mogen dan misschien diep weggestopt zitten, ze zijn er absoluut. Klaar om ontdekt te worden. ‘Wat in het vat zit, verzuurt niet’, zeggen ze toch? Probeer eens stil te staan bij wat er nu is, en wat er in jou aan zaadjes liggen opgeslagen. Welke lichtpuntjes er in jou klaar staan om tot bloei te komen. Wat is jouw diepste wens of verlangen nu, op dit moment? Als je dat kunt voelen, dan mag je er op vertrouwen dat die zaadjes zich gaan ontkiemen en dat, als je dit wenst vanuit je hart, ze zullen gaan bloeien wanneer jij er klaar voor bent. Wat je nodig hebt, komt echt op jouw pad.

Het Nu: alles mag er zijn

December is voor mij echt een maand om stil te staan en te voelen wat er is. Te ontdekken wat me bezighoudt, wat mijn wensen zijn en waar ik echt naar verlang. Dat ontdek je in het Nu, door simpelweg te Zijn in het moment. Ik verlang naar knuffels en fysiek contact, en het vertrouwen dat dit echt weer komt, maakt me nú gelukkig. Hoe heerlijk is dat?

Leven in het Nu betekent niet dat je altijd zorgeloos gelukkig bent. Dat gelukkig zijn ervaar je alleen door te voelen en accepteren wat er is. Angst, onzekerheid en verdriet mogen er ook gewoon zijn. Je kunt ze omarmen en loslaten, zodat je ruimte kunt maken voor wat jou Nu gelukkig maakt. En natuurlijk mag je mijmeren over vroeger, mooie herinneringen ophalen en dromen over de toekomst. Als je dat doet vanuit je essentie, in de wetenschap dat alles wat je wenst naar je toekomt, dan is geluk en liefde vanzelfsprekend. Alles staat met elkaar in verbinding!

Voelbare verbinding

En die verbinding was er al die tijd gewoon, in het afgelopen jaar. Het voelde steeds sterker, naarmate de crisis steeds dieper wortelde in onze samenleving. Verbinding met de mensen om ons heen, met de natuur en de wereld in zijn geheel. Steeds meer mensen werden zich bewust van het belang van gezondheid en geluk; niet alleen voor zichzelf, maar voor álles. Als lichtwerkers voelen wij als geen ander aan wat de wereld nodig heeft: kracht, licht en liefde. Laten we goed voor onszelf, voor elkaar en voor de wereld blijven zorgen. Laten we zonder oordelen en vol liefde de tijd omarmen waarin we leven. Het brengt zoveel mooie nieuwe inzichten met zich mee. Ik ben dankbaar voor de dingen die er wel zijn. Mijn mooie dochter, mijn lieve partner en mijn geweldige team bij ZoMa Opleidingen; dit maakt mij zó blij.

Ben jij je ook bewust van wat er is? Omarm dit en wees dankbaar voor wat wél kan. En verspreid je licht en liefde zoveel je kunt. Zo brengen we samen in deze moeilijke tijd een heleboel lichtpuntjes, vanuit onvoorwaardelijke liefde. En zo maken we van een moeilijke periode, een mooi begin van iets nieuws.

Lieve lichtwerkers, volgers, lezers en iedereen om mij heen: ik wens jullie kracht, licht en heel veel liefde. Op naar veel knuffels in 2021!