Donkere dagen? Vul jezelf met licht en liefde!

Marjolein Berendsen

Holistisch expert

We kunnen niet ontkennen dat de winter in aantocht is. Niet omdat het nu zo koud is en er sneeuw wordt voorspeld (al zou ik dat echt heerlijk vinden!), maar omdat de bomen hun blaadjes nu zo goed als allemaal losgelaten hebben en de dagen aanmerkelijk korter worden. Dat betekent minder zon, minder daglicht en meer binnen zijn. En daarom is het juist in deze tijd van belang om goed voor jezelf te blijven zorgen. Om jezelf te vullen met nog meer licht en liefde, zodat je weerstand op peil blijft en je de donkere maanden kunt omarmen.

De kortere dagen maken me ook altijd wel blij. Kaarsjes aan, lichtjes op straat en ’s avonds lekker op de bank kruipen geven me zo’n warm en gezellig gevoel. Net als de voorbereidingen voor Sinterklaas en de kerstdagen; heerlijk vind ik het. Ondanks dat we het dit jaar met een heleboel aanpassingen op een hele andere manier gaan vieren, maken we er gewoon weer een paar mooie feestjes van. Door de eenvoud en het klein houden mogen ook dit weer dagen zijn om te onthouden.

Zelfzorg: extra belangrijk

Om ook in de winter gezond en gelukkig te blijven, is het nu extra belangrijk om goed voor jezelf te  zorgen. Om je weerstand op peil te houden zijn goede voeding en voldoende beweging belangrijk; dat geldt natuurlijk altijd, maar in deze tijd is het goed om je er nog bewuster mee bezig te houden. Je kunt zorgen voor een gezonde energiehuishouding door goed te slapen en regelmatig te ontspannen. En deze periode is bij uitstek geschikt om eens diep bij jezelf naar binnen te keren om te ontdekken welke zaadjes daar liggen te wachten om te ontkiemen. Door je daar bewust van te worden, ontdek je jouw verlangens, talenten en misschien ook blokkades die door jou gehoord, gemanifesteerd en losgelaten mogen worden.

In deze masterclass vertel ik je daar meer over:

Jezelf vullen met licht en liefde, hoe doe je dat?

In de donkere maanden kun je gewoon blijven stralen als altijd. Er is niets fijner dan de dag met een ontspannend ochtendritueel te beginnen. Wees positief en stap de dag in met de overtuiging dat deze dag weer heel mooi gaat zijn. Ik begrijp als geen ander dat dat niet altijd even gemakkelijk is, want we hebben allemaal ons dagprogramma, onrust om ons heen, negatieve energie van anderen, allerlei gedachten, zorgen en onzekerheid. Maar ik beloof je dat het starten op een positieve, ontspannende manier je echt zal helpen. Een paar ideeën hiervoor:

  • Kies een rustige, stille plek waar je even niet gestoord wordt. Ontspan en sluit je ogen. Leg je handen op de plek van je hart en focus je op die plek. Laat je gedachten voor wat ze zijn, geef alleen aandacht aan je meest liefdevolle plek in jezelf. Adem diep in, en langzaam weer uit door je mond. Blijf focussen op je hart. Net zolang tot je voelt dat je ontspant en je je energiek voelt.
  • Plaats een positieve intentie, die je de hele dag bij je draagt en in je gedachten houdt. Een  voorbeeld is “Ik voel me vandaag gelukkig en gezond” of  “Ik doe vandaag wat mijn hart me ingeeft” of “Vandaag is een mooie dag”.  Wanneer je dit zinnetje steeds weer even herhaalt gedurende de dag, zal het ook écht gaan voelen zoals jij dat wilt!
  • Heb je vaak last van de negatieve energie in je omgeving? Vul dan ’s ochtends voor je aan je werk begint je aura met licht, liefde en bescherming. Dit kun je doen door je voor te stellen dat je in een gouden cocon staat. Deze cocon is je aura. Sluit je ogen en spreek de intentie uit dat je aura gevuld mag worden met licht en liefde. Probeer dit ook te visualiseren: het stralende licht in de mooiste kleuren stromen je aura in. Wanneer je cocon helemaal gevuld is, mag je de rand eromheen gaan tekenen. Deze gouden rand sluit je aura af, en beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf. Spreek ook hier (hardop of in je gedachten) de intentie uit dat je licht, liefde en bescherming hebt.

Je hoofd leeg maken

Ondanks de kortere dagen, is er altijd wel tijd om naar buiten te gaan. De frisse buitenlucht is gezond, goed voor je weerstand en maakt je hoofd leeg. Gaan dus, want er is niets fijner dan met een rode neus en wangen van de kou thuis voor de kachel te ploffen met een glas warme thee! De natuur heeft ook zoveel moois te bieden in deze tijd. De krakende grond van gevallen bladeren onder je, winterse geuren, stilte: neemalles waar tijdens je wandeling en laat het binnenkomen. Wat voel je, ruik je, proef je, zie je en hoor je? Prikkel je zintuigen en geniet!

Wees dankbaar voor wat er is

En last, but not least: dankbaarheid. Als je dankbaar kunt zijn voor alles wat de dag met zich meebrengt, dan voel je je een rijk mens. Deze lastige tijd met regels en beperkingen kan een valkuil zijn: wees je dus bewust bent van wat er allemaal wél is en kan. Uit je dankbaarheid voor het eten en drinken, voor de natuur, voor je gezin waar je de avond mee mag doorbrengen, voor de mooie dagen tussen de buien door, voor de aandacht van je collega’s, voor de warmte en sfeer van de lichtjes buiten… voor alles waar je wél blij van wordt. Wees dankbaar voor je geluk, je gezondheid, en voor het feit dat je de verantwoording hiervoor zelf kunt nemen. Met dankbaarheid kun je de donkere dagen omarmen en kun je vertrouwen op alles wat er is: puur door alles te verwelkomen en de richting te kiezen die jou gelukkig maakt.

Gevuld met licht en onvoorwaardelijke liefde voor alles en iedereen om je heen, inclusief jezelf, helpt jou te stralen!