Goed voor jezelf zorgen , doe je mee?

Goed voor jezelf zorgen, hoe doe je dat?

Marjolein Berendsen

Holistisch expert

Door goed voor jezelf te zorgen, kun jij je mooiste leven en de mooiste versie van jezelf leven. Hoe? Zelfonderzoek helpt je om dit helder te krijgen op al je holistische niveaus. Dit vraagt om een kwetsbare houding. Je eigen spiegel en spiegels uit je omgeving zullen je namelijk laten zien wat jou nog triggert en waar je nog pijnstukken hebt zitten. Door je te openen voor dit alles, kun je voelen wat jij nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen. Hierdoor kun jij je blijvend afstemmen op je eigen flow en in synergie met jouw eigen natuur leven en creëren.

Goed voor jezelf zorgen op holistische wijze

Je kunt pas weten wat je nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen wanneer je goed holistisch zelfonderzoek hebt gedaan. Holistisch, omdat jouw lichaam een geheel (Holos) is dat samen wordt gebracht door de niveaus die in dat geheel een rol spelen. Dat zijn het fysieke, emotionele, mentale, energetische en spirituele niveau. Al deze niveaus dragen individueel bij aan het samenhangende geheel en dienen daarom allemaal onderzocht te worden, zodat ze naar wens gevoed kunnen worden.

Hoe kun jij goed voor jezelf zorgen op fysiek niveau?

Dus wat heb jij lichamelijk nodig? Is dat een massage zo nu en dan, een aanraking, een knuffel, lekker sporten, gezond eten? Misschien merk je wel dat wanneer het sneller donker wordt, je meer behoefte hebt om met een dekentje op de bank te gaan zitten, te gaan netflixen, op tijd naar bed te gaan. En wanneer het langer licht blijft dat je meer de behoefte hebt om met vrienden af te spreken. Goed voor jezelf zorgen betekent dat je je hieraan overgeeft.

Hoe kun jij goed voor jezelf zorgen op emotioneel niveau?

In je leven kun je door een fase van eenzaamheid heen gaan, omdat er door omstandigheden minder contact is met elkaar en je daardoor meer op jezelf aangewezen bent. Ook zijn er mijlpalen in je leven die je graag wilt vieren. Wat heb jij daarin nodig? Dus als jij je eenzaam voelt, wat kun je dan doen om jezelf te voeden? Is dat een knuffel van iemand, met iemand samenzijn, naar een muziekje luisteren? En als je iets te vieren hebt, hoe wil je je gelukkige gevoel dan uiten? Samen of alleen, groots of klein?

Hoe kun jij goed voor jezelf zorgen op mentaal niveau?

Gedurende een dag hebben we zo’n 70.000 gedachten waarvan 40.000 negatief. Het is daarom goed om te kijken of wat je denkt ook echt waar is. De gedachten die je hebt, hoeven ook niet eens per definitie van jou zelf te zijn, het kan ook zijn dat je gedachten hebt opgepikt van anderen. Stel jezelf daarom regelmatig de vraag of het wel klopt wat je denkt. En wanneer je opmerkt dat je continu aan het oordelen bent over jezelf of over anderen, onderzoek eens wat dit met je doet. Lees, bekijk en beluister ook de dingen die jou voeden. Dat zal je mentaal ook meer rust geven.

Hoe kun jij goed voor jezelf zorgen op energetisch niveau?

Je ziet vaak dat mensen in de lente en zomer een actief ritme hebben, dus van veel doen. In de herfst en in de winter moet dat eigenlijk hetzelfde zijn, vinden ze. Maar wat nu als je energie natuurlijk gezien wat minder is in deze periode van het jaar? Je meer behoefte hebt aan slaap, meer behoefte hebt aan naar binnengaan? Als je dat negeert en jezelf dezelfde energetische eisen blijft stellen als in de zomer, ga je jezelf uitputten. Goed voor jezelf zorgen betekent soms ook dat je het wat rustiger aan mag doen. Het is daarom goed om eens te gaan onderzoeken waar jij energie van krijgt en wat je energie kost.

Hoe kun jij goed voor jezelf zorgen op spiritueel niveau?

Hoe meer je aan zelfonderzoek doet, hoe beter je jezelf leert kennen. Op basis hiervan kun je op spiritueel niveau ook gaan kijken waar je blij van wordt, wat je zielsmissie is, waarom je hier op aarde bent en hoe je nog meer jouw dromen kunt gaan volgen. Om deze mooiste versie van jezelf te kunnen zijn, dien je ook aan zelfonderzoek te doen. Welke mensen dienen daarvoor? Heb je daar iets voor nodig? Hoe zit het met je relatie? Hoe zit het met de mensen om je heen? Wat maakt jou sterker? Wat draagt bij aan jouw mooiste leven en de mooiste versie van jezelf en wat niet? Kijk wat je daarin te doen hebt, wat je daarin mag doen. Geef je intuïtie hierbij ook de ruimte om je van inzichten te voorzien. En voor niemand anders dan jezelf.

Spiegels reflecteren hoe je goed voor jezelf kan zorgen

Spiegels uit de omgeving zijn een handige tool bij dit holistisch zelfonderzoek. Hierbij spreken we van positieve en negatieve spiegels. De positieve spiegels zijn mensen en situaties waarvan je energie krijgt en blij wordt. De negatieve spiegels zijn mensen en situaties die jou op dingen wijzen die je triggeren, die jou in aanraking brengen met je eigen pijnstukken, stukken waar je oordelen over hebt, dingen waar je moeite mee hebt of waar je je enorm aan ergert. Dit zijn vaak nog onontdekte spiegels die je uitnodigen om te gaan onderzoeken wat het jou vertelt en hoe je nog beter voor jezelf kunt zorgen. Dan heb je ook nog de spiegel naar jezelf. Als je bijvoorbeeld merkt dat je heel streng bent naar jezelf, stel jezelf dan eens de vraag waar dit vandaan komt. Wat zegt dit en waarvoor is dit nodig?

Goed voor jezelf zorgen vraagt om een kwetsbare houding

Dat vraagt om een kwetsbare houding. Een innerlijke ruimte waar je naartoe kunt gaan, waarin je echt heel open en transparant naar jezelf kunt zijn en bent. Waarin je aan jezelf kan toegeven dat er eigenlijk best wel wat dingetjes aan jezelf, bepaalde mensen of situaties zijn die je niet zo leuk vindt. Bijvoorbeeld die ene collega die steeds weer met dat stuk komt waar jij je kapot aan ergert. Interessant om je dan eens bewust te worden van wat dit jou zegt.

Maar ook een oud verhaal waar je in kunt schieten door zelfafwijzing. Als je zelfafwijzing ervaart in jezelf, is de kans groot dat je die energie ook uitstraalt naar mensen om je heen. Enerzijds is het zo dat hoe lichter je wordt, hoe meer donkerte er ook op je af kan komen. Anderzijds zijn er ook mensen die jou gewoon steeds triggeren op dat stuk waar nog pijn zit. Het is dan goed om jezelf af te vragen in hoeverre dat verhaal nog waar is voor jou. Ook die stukken zijn interessant om te onderzoeken. Dus je kunt enerzijds onderzoeken wat je raakt en triggert en wat jou dat zegt. En anderzijds, is het waar? Is het waar wat mensen zeggen? Is het waar wat je over jezelf of over de ander denkt?

Resoneer regelmatig of je nog goed voor jezelf zorgt

Wellicht is er een onzeker stukje in jou wat er misschien altijd wel zal zijn. Weet dat dit ook het stukje is dat je uitdaagt om kwetsbaar te zijn en om heel open toe te geven dat ook jij fouten maakt. Hoe kun je daar met alle openheid en liefde naar kijken en daar weer van leren, professionaliseren en verdergaan? Het is mooi om deze open houding te hebben. We doen het namelijk niet allemaal perfect, we mogen ook fouten maken. Dit omarmen, brengt je weer terug naar je essentie, naar wie jij werkelijk bent. Hier kun je weer voelen wat jij nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen. Het is van belang om steeds weer te resoneren of je daar trouw aan bent.

Je zult namelijk merken dat sommige mensen het nog steeds niet altijd eens zijn met je of dat ze een oordeel over je hebben. Zie dit als uitdagingen waarin jij wordt uitgenodigd om te kijken hoe je trouw kan blijven aan jezelf. Door middel van zelfonderzoek kun je je bewust worden of iets voor jou klopt of resoneert met jou. Wijst iemand je misschien op een fysiek, emotioneel, mentaal of energetisch stuk dat vastzit? Of zit er nog een angel vast op spiritueel niveau?

Goed voor jezelf zorgen vraagt ook om een andere grondhouding

Je mooiste leven betekent dus niet dat je altijd blij moet zijn of dat leven altijd perfect moet zijn. Je mooiste leven betekent ook imperfecte keuzes maken en daar vervolgens van leren door je zelfonderzoek te doen en je te openen voor alles dat is. Of als iemand overlijdt, zal je merken dat er verdriet is. Ook dat mag er zijn, het hoort er allemaal bij.

Wat we daarentegen vaak doen, is dat we de niet fijne dingen liever onder het vloerkleed vegen en alleen de fijne dingen verwelkomen. Maar hoe meer je de niet mooie dingen probeert weg te duwen, hoe minder mooi je eigenlijk wordt. Dus geef jezelf af en toe ook even de ruimte om te ervaren dat je even niet je mooiste leven leidt of dat je geen mooie dag hebt geleefd of dat je iets hebt gedaan wat toch eigenlijk niet zo fijn was. Omarm dit soort stukken en erken dat je uit verbinding bent als je uit verbinding bent. Dit maakt dat je weer in verbinding kan komen met jezelf en kan ontdekken wat jij op dat moment werkelijk nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen.

Blijf goed voor jezelf zorgen en heb vertrouwen in jouw flow

Daarvoor dien je ook veel meer in het Nu te zijn. In het Nu kun je kijken wat je op dit moment kunt doen om goed voor jezelf te zorgen, zodat je al je niveaus holistisch gezond kunt houden. Het verleden is namelijk al geweest, daar kun je niks meer aan veranderen. De toekomst moet nog komen dus daar heb je nog geen invloed noch controle op. Heel veel mensen hebben toch de neiging om deze stroom van het leven te willen beïnvloeden, omdat ze bijvoorbeeld niet weten hoe ze iets moeten aanpakken en dan gaan ze vanuit angst het leven proberen te beïnvloeden. Terwijl er eigenlijk een diep vertrouwen binnen een ieder van ons bestaat van waaruit je de flow van het leven gewoon kunt volgen zonder daar al te veel voor te hoeven doen. Daar mag je steeds meer op mee gaan, zodat je je mooiste leven kan gaan leven. Kijk daarom ook maar gewoon wat het leven voor je in petto heeft, vergezeld van goed zelfonderzoek zodat je gaat manifesteren wat jij wilt.