Hoe ga jij mee met de flow?

Marjolein Berendsen

Holistisch expert

Meegaan in de flow, ik lees en hoor het regelmatig om me heen. Iedereen wordt aangeraden om de flow te voelen en er lekker in mee te gaan. Een hot item van deze tijd, lijkt het wel. En dat is jammer, want meegaan in de flow heeft volgens mij een veel diepere betekenis dan alleen maar lekker meedeinen.

Sensatie

De flow volgen is namelijk niet zo eenvoudig als het wordt voorgespiegeld. Je zult hem eerst moeten vinden alvorens je je mee kunt laten voeren. De échte flow zit in jezelf, de energetische bron van geluk, inspiratie en motivatie die je meeneemt en laat voelen hoe lekker het is om moeiteloos te zijn, in het Nu. Door die stroming te voelen en er in mee te gaan, krijg je de sensatie dat het allemaal vanzelf gaat. Moeiteloos.

 

Motor

Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om mee te dansen met de stroming van muziek. Ook dat is een bepaalde vorm van de flow. Meeslepend, meditatief soms, geestverruimend en zuiverend. Het geeft een geluksgevoel en ik kan me lekker laten gaan. Deze flow start zodra de muziek begint en dan: gaan! Maar als de muziek uit is, is de stroming verdwenen. De motor van de flow is uit. Het was een tijdelijk iets. Daar is niets mis mee hoor, begrijp me niet verkeerd. Tijdelijke geluksgevoelens kunnen ook nog even doorwerken, in je herinneringen bijvoorbeeld.

Bron van energie

De motor van de flow waar ik op doel, is die energetische bron in jezelf. En het aanzetten van de motor gebeurt niet door op een knopje te drukken. Het gaat pas stromen wanneer je de motor voldoende gevoed hebt, met de juiste ingrediënten. Met positieve gedachtes, zuivere intenties, loslaten van wat je niet nodig hebt. Met gezonde voeding voor je lichaam, de acceptatie van je gevoelens en de donkere kanten van jezelf. Met Reiki en meditatie en misschien wel met een korte retraite.

Go with it!

En dan ga je het voelen, als het motortje gaat ronken. Je bent gemotiveerd, krijgt inspiratie en voelt je alsof je wordt meegenomen in de stroom van die energie. Het lukt je allemaal, zonder zichtbare moeite. Dat is de flow die ik bedoel, en waar ik me nu door laat meevoeren. Er staan nog zoveel leuke dingen te gebeuren bij ZoMa Opleidingen. Die vergen tijd, kennis en motivatie en dat brengt soms best veel druk met zich mee. Maar ik heb mijn inspiratie- en motivatiemotor aangezet (weet je nog, met die mini-retraite?) en álles stroomt.

Wat ik te doen heb, lukt vandaag gewoon. I go with my flow en het voelt geweldig! Voel jij het ook?