Een holistische opvoeding, wat is dat? 4 tips

Holistisch leven betekent leven vanuit zelfliefde. In verbinding met alles en iedereen om je heen, bewust van wat je nodig hebt om in balans te blijven, en bewust van jouw zielsmissie. Een mooie manier van leven die je natuurlijk ook aan jouw kind wil doorgeven. Maar hoe doe je dat, holistisch opvoeden? Ik deel 4 tips.

Marjolein Berendsen

Holistisch expert

Het holisme gaat ervan uit dat je uit vijf verschillende zijnsniveaus bestaat: het fysieke, emotionele, mentale, energetische en spirituele niveau. Is één niveau uit balans? Dan heeft dit effect op alle andere niveaus.

Wat betekent holistisch leven?

Als je holistisch leeft, zet je je bewust in om al jouw zijnsniveaus in balans te houden. En sta je zoveel mogelijk in verbinding met jezelf en met de wereld om je heen. Ook ben je je bewust van wat je hier op aarde te doen hebt, en probeer je hier uiting aan te geven. Zo leef je optimaal. Een mooi uitgangspunt voor de opvoeding van jouw kind. Maar hoe doe je dat? Hoe geef je jouw kind een holistische manier van leven mee?

Leef zelf zo holistisch mogelijk

Kinderen leren veel meer van wat ze jou zien doen, dan van wat je hen vertelt. Geef je zelf het goede voorbeeld? Dan is de kans groot dat jouw kind dit voorbeeld zal volgen.

Probeer zo bewust mogelijk te zijn van wat jij op elk niveau nodig hebt. Oefen met het luisteren naar je intuïtie of met zelfreflectie wanneer je hier behoefte aan hebt (spiritueel niveau). Probeer je innerlijke criticus met een korreltje zout te nemen (mentaal niveau). Eet gezond en beweeg voldoende (fysiek niveau). Laat bewust los wat jou te veel energie kost (energetisch niveau). En krop jouw emoties bijvoorbeeld niet op, maar oefen met het uitspreken daarvan (emotioneel niveau). Maak je kind deelgenoot van jouw gevoelens, overwegingen en keuzes hierin. En vertel en laat zien hoe dit jou helpt om in balans te blijven.

Maak jouw kind spelenderwijs bewust van holisme

Misschien denk je dat het onderwerp te zwaar is om al aan kinderen mee te geven. Toch kun je ook jonge kinderen er al op een laagdrempelige manier mee introduceren. Zo zijn er veel spelletjes te bedenken die jouw kind bewuster kunnen maken van de dingen waarmee je jezelf holistisch voedt. En wat je bijvoorbeeld beter kunt loslaten, als het niet voedend is voor een of meer zijnsniveaus.

Ga bijvoorbeeld eens samen steentjes of takjes verzamelen in de natuur, met allebei een eigen rugzak of tas. Geef daar vervolgens een symbolische betekenis aan. Iets van jezelf dat je graag loslaat: onzekerheid, een oordeel over jezelf, een bepaalde irritatie. Stop ze in jullie rugzakken en voel even bewust hoe het voelt om daar de hele tijd mee rond te lopen. Haal de items ten slotte bewust één voor één uit de rugzak en laat deze letterlijk los. Je kunt daarbij ook iets zeggen om het nog levendiger te maken. Zoals: ‘Ik heb jou niet meer nodig, ik laat je nu los. Dag gevoel.’

Je kunt dit ook andersom doen, door de nadruk te leggen op wat jullie wél nodig hebben. Van tevoren bedenk je samen waar je voor jezelf behoefte aan hebt. Daarna zoek je in de natuur naar kleine dingen die daar symbool voor staan. Thuis kun je ze uitstallen op een speciaal plekje, waar je kind even bij kan stilstaan en kracht uit kan halen.

Ontdek samen jullie gevoelswereld

Afhankelijk van de leeftijd van jouw kind kun je samen zijn/haar gevoelens, emoties en gedachten onderzoeken. Waarom ben je vandaag zo prikkelbaar? Is dat bijvoorbeeld slaapgebrek, of was er iets op school wat extra energie vroeg van je? En kun je iets doen om zo’n ‘energielek’ een volgende keer voor te zijn? Wat heb je nodig om emotioneel in balans te blijven? Hoe kun je omgaan met boze of verdrietige gevoelens? En hoe kan je daarmee oefenen? En ook: is alles wat je over jezelf denkt waar? Of kun je daar ook anders naar kijken?

Mediteer samen

Je kunt ook eens samen mediteren, of hier een dagelijks ritueel van maken. Een grondingsmeditatie helpt jouw kind om dicht bij zichzelf te blijven (energetisch niveau). Met een geleide meditatie kan een kind zich bewuster worden van zijn of haar unieke zijn (zielsmissie / spiritueel niveau). En een meditatie voor het slapengaan kan helpen om fysiek en emotioneel in balans te blijven.

Genoeg manieren te verzinnen dus om jouw kind op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met holistisch leven!

Deze blog verscheen als artikel op Wendy online