HSP en grenzen

Van de hele wereldbevolking is zo’n 15 tot 20% hoogsensitief. Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid houdt kort gezegd in dat iemand meer dan gemiddeld gevoelig is voor prikkels, indrukken en ervaringen.

Marjolein Berendsen

Holistisch expert

Van de hele wereldbevolking is zo’n 15 tot 20% hoogsensitief. Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid houdt kort gezegd in dat iemand meer dan gemiddeld gevoelig is voor prikkels, indrukken en ervaringen. Alles wat een hoogsensitief persoon (hsp) met zijn of haar zintuigen opneemt, komt enorm intens binnen. Je kunt het je voorstellen als een paar extra gevoelige voelsprieten, die continu in beweging zijn om informatie op te nemen en die deze informatie heel diep en intensief in je systeem brengen.

Grenzen stellen

Lang niet iedereen die hoogsensitief is, is zich daar van bewust. Wel voelen deze mensen zich anders dan anderen in hun omgeving, begrijpen ze zichzelf vaak niet en weten ze niet goed hoe ze met hun gevoelige eigenschappen om moeten gaan. En dat terwijl hoogsensitiviteit een prachtige eigenschap is, waar je heel veel voordelen uit kunt halen. Mits je grenzen stelt voor jezelf; en om dat te kunnen is het nodig om jezelf te onderzoeken en te leren kennen als hooggevoelig persoon. Grenzen stellen betekent niets minder dan jezelf in bescherming nemen en dus goed voor jezelf zorgen.

Ik als hsp

Ook ik ben hoogsensitief. Als kind merkte ik al dat ik anders was dan de mensen om me heen; ik voelde dingen aan, was heel gevoelig voor sfeer en nam alles enorm intens in me op. Pas in mijn volwassen leven kwam ik erachter dat deze buitengewone gevoeligheid een naam had: hoogsensitiviteit. Met deze erkenning leerde ik, met veel vallen en opstaan, dat mijn sterkst ontwikkelde vermogen mijn intuïtie was, en dat ik daar volledig op mocht vertrouwen. Door daar naar te luisteren, vanuit alle lagen in mijn lichaam, ben ik gezond en gelukkig. En dat gun ik ieder mens.

Eigenschappen

Kenmerken van een hsp zijn onder andere het waarnemen van de kleinste details, een groot rechtvaardigheidsgevoel, sterk reageren op geluiden of geuren, het feilloos aan kunnen voelen van sferen en stemmingen, een sterk ontwikkelde intuïtie, grote behoefte aan alleen zijn, diep nadenken over allerlei zaken en een sterke behoefte aan zingeving. Prachtige eigenschappen, die alleen maar in je voordeel werken als je leert hoe je ermee om kunt gaan. Grenzen leren stellen is daarbij één van de belangrijkste keuzes die je mag maken, omdat ze je beschermen op al je holistische niveaus, die met elkaar in verbinding staan: fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel.

De verwachtingen van anderen

Als hsp herken je waarschijnlijk wel dat je snel uitgeput raakt in (of door) situaties met veel prikkels. Een feestje, een festival, een ruimte vol lawaai bieden enorme uitdagingen aan een hoogsensitief persoon. Wanneer je, ondanks dat je gevoel je zegt er weg te blijven, toch naar zulke gelegenheden gaat, ga je over je grens heen. Na zo’n situatie ben je uitgeput, kun je emotioneel zijn en onzeker over jezelf worden, doordat je denkt dat anderen over je gaan oordelen.

Maar hoe belangrijk is dat écht, die oordelen van andere mensen? Wat als je je ongelukkig voelt of zelfs gezondheidsproblemen ontwikkelt door steeds maar toe te geven aan de verwachtingen van buitenaf, terwijl je innerlijk zegt dat je dat beter niet kunt doen?

Maar hoe doe je dat dan?

Door grenzen te stellen kun je ervoor zorgen dat je gezond blijft. En doordat alle holistische niveaus met elkaar verbonden zijn, zorgt dit er dus voor dat je fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel in balans bent. Grenzen stellen is dus helemaal niet zo’n gek idee!

Probeer voor jezelf eens te ontdekken waar jouw valkuilen zitten. Waar, hoe en in welke situaties negeer jij je intuïtie? En waarom doe je dat? Wanneer voel je dat je batterij leeg raakt? En wat is het effect op jou als je je intuïtie negeert?

Wees open en kritisch naar jezelf toe. Voel wat dit onderzoek bij je teweegbrengt op elk niveau. En realiseer je, dat die hooggevoeligheid een prachtige eigenschap is, júist omdat het je altijd vertelt wat voor jou het beste is. Kies voor jouw grenzen, die je vanuit je intuïtie worden ingegeven. Voor een hsp kost dat misschien meer moeite dan voor iemand die niet hooggevoelig is, maar het resultaat is voor ieder mens gelijk: gezondheid en geluk, en die zijn onbetaalbaar.

“Onzichtbare grenzen worden zichtbaar als je ze de aandacht geeft die ze vragen”

Deze blog verscheen als column in Paravisie Magazine