Je zielsmissie en intuïtieve gaven

De ziel komt hier om iets te ervaren, leren, wil ergens in groeien, oefenen; maar de ziel wil ook iets doen. Hiertoe heeft de ziel zes verschillende intuïtieve gaven die het kan gebruiken om daar informatie over in te winnen.

Marjolein Berendsen

Holistisch expert

De ziel komt hier om iets te ervaren, leren, wil ergens in groeien, oefenen; maar de ziel wil ook iets doen. Hiertoe heeft de ziel zes verschillende intuïtieve gaven die het kan gebruiken om daar informatie over in te winnen. Want wanneer we incarneren, weten we niet meer wat onze zielsmissie is. Dat is onderdeel van het spel; het leven op aarde. Maar die intuïtieve gaven – helder weten, voelen, proeven, horen, zien en ruiken – zijn dus jouw ticket om je te helpen herinneren wat jij hier op aarde komt doen. Hoe deze gaven je tot hulp zijn, leggen Scarlet en Marjolein op een nuchtere manier aan je uit door eigen ervaringen te delen. Ook geven ze je tips hoe je ze kunt activeren en kunt gebruiken om je zielsmissie te herinneren.

Intuïtieve gaven

Intuïtieve gaven; wat zijn dat, hoe zit dat, wat kun je ermee en vooral ook wat moet je ermee? Intuïtieve gaven zijn eigenlijk een upgrade van je ‘normale’ zintuigen. Onze zintuigen zijn: zien, horen, ruiken, proeven, voelen en weten. Zet daar het woordje helder voor en je zintuigen zijn paranormaal begaafd. Natuurlijk vergt het ook het één en ander aan oefening en bewustwording om jezelf op deze heldere gaven af te stemmen. Zeker als je ze wilt inzetten om je zielsmissie te ontdekken, is het ook wel handig om te weten hoe je elk van deze gaven kunt herkennen.

Helder zien

Met deze intuïtieve gave kun je beelden en symbolen die je ontvangt in je hoofd of die je ziet in de natuur en om je heen, interpreteren. Je kan de achterliggende boodschap als het ware ontcijferen en op deze manier inzien wat je volgende stap, keuze, etc. gaat zijn. Of je krijgt letterlijk een beeld te zien wat in de toekomst gaat gebeuren, zoals Marjolein had op vijftien jarige leeftijd.

Marjolein: ‘Samen met mijn zus ging ik naar zangles toe en we zaten gezellig in de trein te kletsen. En ineens zag ik in mijn geestesoog een ongeluk gebeuren. Een rode auto voor de trein. Ik zag dat zo gebeuren en ik was helemaal in shock. Mijn zus die zag dat en die vroeg wat er aan de hand was. Dus ik vertelde wat ik had gezien en vervolgens stapten we uit. Ik was nog beduusd, maar we gingen gewoon naar zangles. Niks aan de hand. Na afloop gingen we weer terug naar de trein en toen zag ik bij de bomen langs het spoor die rode auto voor de trein. Ambulances, politie, etc. stonden er omheen. We konden dus ook niet meer terug naar huis op dat moment met de trein. Ik was zó onder de indruk.’

Intuïtieve gaven

Scarlet: ‘Mijn helderziendheid kwam heel erg naar voren in de dromen die ik ’s nachts had. Ik had hele voorspellende dromen, heel symbolisch, maar ook heel er van dit gaat er gebeuren, dit is er aan de hand. Zo droomde ik toen ik 1,5 jaar oud was dat ik een slag zag die z’n eigen staart opat. De slang staat symbool voor de eeuwigheid, de oerkracht. Daar wilde ik naartoe en ik probeerde daar connectie mee te maken, maar mijn biologische vader trok me iedere keer terug. Dat deze droom mij is bijgebleven, vertelt mij dat mijn ziel daar iets mee wilt.

Helder horen

Als je helderhorend bent, kan je dingen op auditief niveau waarnemen die andere mensen niet kunnen waarnemen. Zo kan je bijvoorbeeld de gedachtestem anderen horen of je gidsen die je advies geven of muziek of het tingelen van klokjes. Zeker wanneer het een stem betreft, klinkt deze anders dan de gewone stroom aan gedachten die op dagelijkse basis door je hoofd heen gaan. Er zit een bepaalde helderheid doorheen en je hebt echt het idee dat de stem niet van jou afkomstig is, maar van iemand die dichtbij je staat en in je oor praat.

Marjolein: ‘Een voorbeeld dat ik me hiervan herinner was met m’n vader. We zaten samen ergens en opeens zei ik: ‘ja, de lucht is echt blauw heh?’ Hij keek me toen echt heel verbaasd aan en ik zei: ‘ja, ik hoorde dat je daaraan dacht.’

Helder ruiken

Parfum, de geur van brood in de oven, schone was, lichaamsgeur; dit zijn allemaal geuren die we met ons reuk zintuig kunnen waarnemen. Wanneer je helder ruikend bent, ruik je ook energie. Zo heeft iedereen een bepaalde energetische geur om zich heen hangen. Deze wordt gevormd door wat je eet, hoe je voor jezelf zorgt en wat je hebt meegemaakt. Eet je veel vette dingen, zorg je niet zo goed voor jezelf en je lichaam en draag je onverwerkt trauma met je mee; wordt dit weerspiegelt door je energetische geur. Evenals wanneer je gezond eet, goed voor jezelf zorgt en weinig tot geen onverwerkt (meer) trauma hebt. Iemand die helder ruikend is, kan dit waarnemen. Ook kan je de geur van iemand ruiken die er niet meer is.

Marjolein: ‘Één van mijn allereerste herinneringen in relatie tot deze intuïtieve gave was bij mijn opa. Ik rook de geur van mijn oma die al was overleden. Ik stond daar zo te ruiken en mijn opa vroeg: ‘wat ruik je dan Marjolein?’ Waarop ik de geur een beetje begon te omschrijven en toen zei hij: ‘dat is je oma’. Ik voelde haar ook heel erg bij me terwijl ik haar niet heb gekend. Dat was zo bijzonder.’

Helder proeven

Bij helder proeven is een zeer zeldzame intuïtieve gave waarbij de energie wordt omgezet in een smaak. Met helder proeven kun je dus op basis van de smaak die je bijvoorbeeld bij een bepaald product in je mond krijgt, bepalen of iets wel of niet goed is.

Helder voelen

Helder voelen betekent dat je heel goed kan voelen hoe iemand anders zich voelt of hoe de sfeer in een bepaalde ruimte is. Stel je komt super energiek aan op een verjaardag en het moment dat je binnenstapt, voel je je energie afnemen. Of je gaat naast iemand zitten en je voelt verdrietigheid bij diegene. Als jij op dat moment niks hebt om verdrietig over te zijn, weet je dat dit gevoel van de ander is.

Scarlet: ‘Naast dat ik voelde wat mensen voelden, kon ik ook heel erg voelen waarom mensen bijvoorbeeld verdrietig of boos waren. Ik had het gevoel, de emotie eronder heel snel te pakken. Boosheid is bijvoorbeeld een beschermingsmechanisme dus dat betekent dat er iets onder zit, een kwetsing, een teleurstelling, etc. Die kon ik als kind heel haarfijn voelen.’

Helder weten

Dat zijn van die momenten waarop je in een splitsecond heel duidelijk informatie doorkrijgt waarvan je achteraf denkt, heh, maar dit kan ik toch helemaal niet zo weten?

Marjolein: ‘Ik kon als kind al buiten mezelf treden dus ik maakte ook allemaal zielenreizen. Tijdens één van deze reizen gebeurde er zoiets heftigs dat ik dacht: ‘oké ik kan nu doodgaan of gewoon erbij blijven en iemand kan mijn lichaam wat aandoen maar niet mijn ziel.’ Dat was zo’n duidelijk weten en ik kon ook zoveel liefde voelen voor diegene en daarna was er ook alleen maar licht en liefde. Op heel diep niveau wist ik toen als kind al je iemands lichaam pijn kan doen, maar dat de ziel nooit gepakt worden. Daar is voor mij ook het heldere weten uit ontstaan dat mijn zielsmissie licht en liefde verspreiden is. Daarom heb ik ook ZoMa opgericht en mijn boeken geschreven.

Intuïtieve gaven wijzen je de weg

Intuïtieve gaven zijn dus eigenlijk alleen maar een versterking van je zintuigen waardoor het je gaat opvallen op welke manier iets binnenkomt. Het zijn als het ware richtingaanwijzers, de borden op de weg die aangeven dat je bijvoorbeeld linksaf mag slaan. Je weet niet wat er links is en je kan gewoon je dagelijkse dingen blijven doen, maar ze sporen je desondanks aan om gewoon even te gaan kijken wat er is.

Alles op z’n tijd

Misschien loopt het voor je gevoel dood, dat maakt niet uit. Achteraf gezien loopt niks dood. Je komt altijd wel weer ergens terug of bij uit. Of het nu het achterhalen van je zielsmissie of het leren van een zielsles betreft, die richtingaanwijzers helpen je altijd verder. Het kan soms eventjes duren voordat je beslist die afslag te pakken. Ook dat is niet erg. Er is namelijk geen tijdsdruk of iets of iemand die zegt dat je nu al ergens moet zijn. Het is de mens die de tijd bedenkt. Wij leggen die tijdsdruk erop van wanneer iets moet. Terwijl de ziel denkt van: ‘nou als het in dit leven niet lukt dan doe ik het wel in een volgend leven.’ Als je jezelf toestaat om naar dat niveau te mogen afzakken, geeft dat heel veel rust geeft.

Hoofd uit, intuïtieve gaven aan

Om af te zakken is het belangrijk om steeds meer te gronden en goed in je lijf te komen. De één doet dit door te wandelen, de ander door te mediteren, de volgende door met dieren bezig te zijn of te sporten. Belangrijk is dat het iets is waardoor je hoofd leeg raakt, je hart open gaat en jij gewoon kan ‘zijn’. Daar zit namelijk je intuïtie aan verbonden.

Getrainde intuïtieve gaven gidsen je naar je zielsmissie

Dus als je graag wilt ontdekken wat jouw zielsmissie is, is het belangrijk om af te zakken zodat je je intuïtieve gaven kan trainen. Je intuïtieve gaven zijn namelijk een soort spieren van je ziel. Door ze te trainen zal je intuïtie steeds helderder doorkomen en vertrouwder gaan aanvoelen. Hierdoor kan je vanuit een veel groter perspectief kijken wat de volgende stap is om jouw zielsmissie te achterhalen.

Vertrouw en wees flexibel

Het is niet altijd zo dat wanneer je eenmaal beslist om je zielsmissie te achterhalen dat die ook meteen naar je toe komt. Hier zitten als het ware tussenstapjes aan verbonden. Zo dien je vaak eerst het een en ander aan holistisch zelfonderzoek te doen en dingen los te laten, alvorens je ware zielsmissie ten tonele verschijnt. Op de weg hier naartoe kun je dus met iets anders bezig zijn, omdat dat op dat moment bij je past. En kun je ook het idee hebben dat dat jouw zielsmissie is. Tot het moment dat jouw ziel aangeeft dat je toch een andere richting op mag gaan. Wat je tot dan toe hebt gedaan, is helemaal niet verkeerd. Het heeft je geholpen om te komen waar je nu bent en om die volgende stap te maken die je nog dichterbij je ware zielsmissie brengt.

Laat je leiden

Intuïtieve gaven

Je zal merken dat dit voelt als een soort pull: je wordt als het ware naar je zielsmissie toe getrokken, uitgenodigd een bepaalde kant op te gaan en bepaalde keuzes te maken. Als je dat herkent en er toe bereid bent om dat te doen, is het vervolgens een kwestie van volgen zonder te hoeven weten waar het je heen gaat brengen. Er volledig op vertrouwend dat het goed komt. Dat is waarschijnlijk toch wel het echte zielenwerk: dat je niet hoeft te weten wat er komt. Het is gewoon een weten dat dit nu de volgende stap is. Een steevast vertrouwen waardoor je voelt dat je aan alle kanten wordt gesteund door het universum.

Tekenen dat je een andere kant op mag gaan

Andere wegen worden dan ook iedere keer weer opnieuw geblokkeerd, voelen niet goed of daar wordt je moe van of door leeg getrokken. Ook kan het zijn dat er allerlei rare dingen gebeuren of je komt vervelende mensen tegen die je eigenlijk aangeven dat je daar niet hoort te zijn.

Je zielsmissie leven is je overgeven aan het onbekende

Het is dus belangrijk om je te beseffen dat je niet alles kunt weten als je je zielsmissie wilt achterhalen met behulp van je intuïtieve vermogens. En om het vertrouwen te hebben dat alles wat je doet bij jouw pad hoort om jouw mooiste leven te kunnen leven. Dit pad stopt ook eigenlijk nooit, het is onderworpen aan verandering. Dat houdt het ook zo interessant. Wat wel stabiel blijft, is de onderliggende intentie waarmee je alles doet. Die zit in alles verweven, dus ook in je vroegere handelingen.

Een zielsmissie kan van alles zijn

Ook kan het zijn dat je een zielsles hebt, maar dat jouw zielsmissie genieten is in plaats van dat je een zielsmissie hebt als Marjolein om een opleidingsinstituut neer te zetten. Dus de ziel zegt wel te willen groeien, ervaren en leren en een stukje liefde en licht verspreiden, maar ook gewoon te willen oefenen om te genieten van alles wat er is. Iemand met zo’n zielsdoel hoeft nu in dit leven, want de ziel die koppelt al die levens aan elkaar, niet te presteren. Die hoeft alleen maar te ‘zijn’. En vanuit dat zijn, kan die ziel ook heel veel goeds doen.

Het hoeft niet perse iets groots te zijn

Het is ook oké om een leven te hebben waarin je juist geniet. Dat je even niks hoeft, dat je even niet hoeft te presteren en iets groots hoeft neer te zetten. Sommige levens zijn er juist voor om even te herstellen van hele heftige vorige levens. En die zijn niet minder waardevol of dat zielsdoel is niet minder goed dan een volgende. Kortom: een zielsmissie is dus heel breed.

Je bent vrij om jouw zielsmissie op jouw manier vorm te geven

zielsmissie boek

Alles mag er zijn en alles is waardevol. Het gaat bij het ontdekken van je zielsmissie of doel ook heel erg om de vraag ‘wat wil ik nu op dit moment?’ ‘Wat past er nu op dit moment bij mij, bij wie ik nu ben met alles wat daar omheen zit?’ Als je bijvoorbeeld tot de ontdekking komt dat het jouw zielsmissie is om een groot bedrijf neer te zetten dat veel mensen zal helpen, maar daar nog niet aan toe bent, mag je daar ook nog even mee wachten. Je hoeft die grote stap niet meteen te zetten. Je mag ook even een pauze nemen. Genieten van je gezinnetje, de dingen waar je nu mee bezig bent of je huidige werk ook al geeft die niet de volledige voldoening. Je omarmt je leven dan zoals het nu is en dan ga je vanzelf die prikkel naar het volgende ding wel voelen. En dat bouwt zich op een gegeven moment uit, zolang je maar niet van jezelf hoeft te weten wat er moet komen.

‘Moeten’ verkrampt

Als je dat wel wilt, is er een bepaalde druk die je voelt en dan voelt het eerder als een worsteling dan als een natuurlijke flow. Het is dan een ‘moeten’ waardoor je er vaak ook minder plezier in hebt. Bijvoorbeeld: als ik dat diploma heb dan ‘moet’ ik ook succesvol zijn of dan ‘moet’ het ook werken. Het komt niet echt vanuit je hart, het komt meer vanuit je mentale niveau. Je doet wat je ‘denkt’ dat moet in plaats van dat je doet wat jij voelt dat door jou heen wilt stromen.

Self-care ontspant

Je intuïtieve gaven staan dan ook minder op scherp, want je hebt er al een tijdje niet naar geluisterd of het misschien volledig aan de kant gezet. Weet dat je intuïtieve gaven nooit bij je weggaan. Je moet alleen weer afzakken om het te herkennen en de self-care die daarbij hoort oppakken. Je intuïtieve gaven komen dan vanzelf weer terug.

En vergroot je basisveiligheid

En komt het niet terug, dan ben je niet ver genoeg afgezakt. Dat creëert onbewust nog een onveilig gevoel in je systeem. Jouw innerlijk kind voelt dit met name, want die is direct verbonden met wie jij bent als ziel en dus met je intuïtieve gaven. Die voelt zich weggeduwd en zegt daarom: ‘het is onveilig, want ik heb geen ruimte om te spreken.’ Hierdoor kun je je intuïtieve gaven, maar dus ook je zielestem en je zielsmissie niet helder waarnemen.

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en verwonder

Uiteindelijk vraagt het ontdekken van je zielsmissie en leven op basis van je intuïtieve gaven gewoon om veel meer rust, veel meer zelfliefde en veel meer zelfzorg. Hoe meer je van jezelf houdt, hoe meer je ook daadwerkelijk open kan staan voor datgene wat er is. In wezen ben je al heel en compleet en hoef je ook niet iets te doen om al thuis te zijn in jezelf. Gewoon zijn wie je in wezen bent, daarnaar luisteren en diegene zijn. Dat wat jij te doen hebt, te brengen, te geven komt dan vanzelf tot je. Heb daar maar vertrouwen in en geniet ondertussen van alles wat het leven je te brengen heeft.