In 5 minuten rust in je hoofd met deze 3 meditaties

Met duizend dagelijkse to-do’s ren en vlieg je de week door. Je hoort anderen over yogasessies en retreats, maar wat als je daar niet aan toe komt? Gelukkig kun je thuis ook de rust in je hoofd opzoeken. Ik deel 3 meditaties waarmee jij in slechts 5 minuten weer helemaal tot jezelf komt.

Marjolein Berendsen

Holistisch expert

Nog even in een notendop waarom mediteren zo effectief is:

  • Je sluit je af van de prikkels om je heen;
  • Je komt los van alles wat je ‘moet’ voor en naar de buitenwereld toe;
  • Je maakt even heel bewust contact met jouw innerlijke wereld, en
  • Je komt op elk holistisch niveau terug in het ‘nu’.

De onrust die we ervaren ontstaat namelijk vooral doordat we in het verleden of in de toekomst leven. En dat doen we niet alleen mentaal, maar ook op fysiek, emotioneel, energetisch en spiritueel vlak. Ofwel: op elk holistisch niveau. Want het holisme gaat ervan uit dat je uit deze vijf zijnsniveaus bestaat. En is één niveau uit balans? Dan heeft dit effect op jouw gehele zijn. Door te mediteren laat je gedachten over gisteren en zorgen voor morgen los. Zo kom je fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel weer terug in het huidige moment. Mediteren houdt jou dus holistisch in balans.

Voordat je gaat mediteren

Goed om te weten: je moet niks! Maar de volgende dingen kunnen jou helpen om optimaal effect te ervaren van jouw meditaties.

  1. Kies een comfortabele en rustige plek waar je niet gestoord wordt.
  2. Neem een fijne zithouding aan. Zorg daarbij dat je schouders ontspannen zijn, je armen relaxed langs je lichaam hangen, en je handen losjes in je schoot liggen met de handpalmen omhoog. Zet je voeten iets uit elkaar en plat op de grond.
  3. Lees de meditatie van tevoren door en maak je geen zorgen als het niet meteen lukt. Oefening baart kunst.
  4. Zet een timer op 5 minuten, zodat je niet steeds bezig bent met hoe lang het nog duurt. Voelt het goed en wil je de meditatie langer aanhouden? Ook prima! Een minimum van 5 minuten is aan te raden, maar natuurlijk niet verplicht.

Meditatie 1: Focus op je ademhaling

Adem bewust in door je neus en volledig uit door je neus of mond. Forceer niks; volg je natuurlijke ademhaling. Voel de koele lucht naar binnen stromen en de iets warmere lucht weer naar buiten stromen. Word je ondertussen bewust van jouw aanwezigheid in dit moment. Merk je dat een bepaalde emotie jou in beslag neemt? Visualiseer dan hoe je deze steeds meer loslaat bij het uitademen, waarna je positieve energie terug inademt. Probeer met elke ademhaling meer en meer te ontspannen. Merk je dat je bent afgeleid door gedachten? Breng je focus dan langzaam terug naar de natuurlijke ademhaling. Hoe vaker je dit herhaalt, hoe meer je in het nu komt.

Meditatie 2: Focus op een mantra

Adem bewust in door je neus en volledig uit door je neus of mond. Forceer niks; volg je natuurlijke ademhaling. Voel hoe de koele lucht naar binnen stroomt en de iets warmere lucht weer naar buiten. Herhaal dit totdat je helemaal ontspannen bent. Begin daarna met het focussen op de mantra ‘Ohm’; de universele oerklank. Dit kun je doen door de mantra uit te spreken (met je mond half open, zonder de mond- en tongspieren aan te spannen). Maar je kunt ‘m ook alleen in gedachten herhalen. Zodra je bent afgeleid door gedachten, herinneringen of to-do’s, breng je jouw focus weer terug op de mantra.

Meditatie 3: Focus op je zintuigen

Adem ook nu bewust in door je neus en volledig uit door je neus of mond. Volg je natuurlijke ademhaling zonder iets te forceren. Voel de koele lucht naar binnen stromen en de warmere lucht weer naar buiten stromen.

Ben je helemaal ontspannen? Focus je dan op jouw zintuiglijke sensaties op dat moment. Voel je bijvoorbeeld een luchtstroom langs je huid, tintelingen, het oppervlak van de stoel? Hoor je verkeersgeluiden, of het tikken van een klok? Focus je steeds weer op een volgend zintuig en probeer alles zonder oordeel waar te nemen.

Als afsluiting van de meditaties kan het fijn zijn om eerst even stil te staan bij hoe je het hebt ervaren. Wat deed het met je? Wat vond je lastig? Hoe voel je je nu, vergeleken met voor de meditatie?

Gun jezelf elke dag 5 minuutjes ontspanning en je zult merken dat je steeds meer innerlijke rust ervaart!

Deze blog verscheen als artikel op Wendy online