Onvoorwaardelijkheid: meer dan er voor een ander zijn

Onvoorwaardelijkheid is meer dan er alleen maar altijd voor iemand anders zijn. Het is een een belangrijk onderdeel van een holistisch leven; een leven waarin je in balans bent en jezelf liefhebt zoals je bent.

Marjolein Berendsen

Holistisch expert

Leven vanuit je essentie is een onderwerp waar ik graag over vertel. Het is mijn levenswerk, mijn missie en een manier van leven die ik ieder mens gun: je ware essentie is dat wat je werkelijk bent, vanuit de bron van je bestaan. Zonder belemmeringen, overtuigingen, oordelen en verwachtingen. Bedenk maar eens hoe mooi en vooral, eenvoudig het leven dan is. Hoe weinig moeite je dan eigenlijk hoeft te doen om gelukkig te zijn. Onvoorwaardelijk gelukkig!

Voor mij betekent onvoorwaardelijkheid meer dan er alleen maar altijd voor iemand anders zijn. Het is iets wat we vooral horen bij liefde, relaties en vriendschappen: er onvoorwaardelijk voor elkaar zijn, in voor- en tegenspoed. Ik zie het echter als een belangrijk onderdeel van een holistisch leven; een leven waarin je in balans bent en jezelf liefhebt zoals je bent. Zonder dat je eisen en verwachtingen hebt. On-voorwaardelijk, dus zonder voorwaarden te stellen. Zo blijf je altijd thuis bij jezelf, in verbinding met je essentie. Je essentie ofwel bron betekent dat je heel en compleet bent en dan is het stellen van eisen en voorwaarden volledig overbodig. Je bent in de basis onvoorwaardelijk naar jezelf, en van daaruit ben je dat ook naar anderen.

Elke dag iets ‘moeten’

Onvoorwaardelijkheid betekent ook dat er geen ‘moeten’ is. Zonder moeten wordt leven vanuit je essentie een waar feestje. Want als je niets moet, hoef je ook geen oordelen te hebben. Alleen al bij het woord ‘oordeelvrij’ maakt mijn hart een sprongetje. Dat is namelijk hetgene, dat mij zoveel geluk en gezondheid heeft gebracht. Als je geen oordelen hebt, houdt dat in dat je geaccepteerd hebt dat alles er mag zijn. En met alles bedoel ik dan ook alles: al je gedachten, gevoelens, ervaringen, trauma’s, pijn en angst. Allemaal dingen die je hebt; en wat je hebt kun je koesteren of loslaten. Voorwaarden die je aan jezelf stelt, kun je dus ook loslaten.

Die voorwaarden zijn al die kleine eisen die je hebt bedacht voor jezelf. Ze zijn zo diepgeworteld, dat je je er waarschijnlijk niet meer bewust van bent. Elke dag wil je voldoen aan de voorwaarden die je aan jezelf stelt en dat kan heel vermoeiend zijn. Je ‘moet’ zoveel van jezelf, wat kan leiden tot allerlei vervelende gevolgen: stress, vermoeidheid, piekeren, onrust, etc.

Bewaak je grenzen

Om te voorkomen dat je jezelf voorbij loopt, is het echt heel belangrijk om grenzen te stellen. Voor jezelf, maar indirect ook voor anderen. Je mag bij alles wat je doet zeggen (of denken) ‘tot hier is genoeg’. Door grenzen te stellen voorkom je dat je de gevolgen zoals ik hierboven noemde, gaat ervaren. Stap 2 is het loslaten van alle eisen en voorwaarden die je aan jezelf stelt, zodat ook jij de betekenis van onvoorwaardelijkheid kunt gaan ervaren.

Begin vandaag nog met het loslaten van voorwaarden

Ik wil je uitnodigen om vandaag eens een start te maken met het loslaten van alle voorwaarden die je aan jezelf stelt. Ga eens voor jezelf na welke voorwaarden, eisen of verwachtingen je precies hebt. Wat moet je allemaal van jezelf, en waaróm moet je dat eigenlijk? Probeer ook eens te voelen wat die verwachtingen in jou teweeg brengen: voel je spanning in je lijf, onrust in je onderbuik, heb je misschien negatieve gedachten?

Alles wat moet, buig je om naar alles wat mag. Zo maak je alle voorwaarden en eisen onvoorwaardelijk. In plaats van je boodschappenlijstje te moeten maken, mág je dat doen. En in plaats van te moeten presteren, mag je de mooiste versie van jezelf laten zien. Ondersteun jezelf hierbij met fijne intenties en positieve affirmaties. Zeg hardop tegen jezelf ‘Vandaag mag ik alles en hoef ik niets’. Of herhaal in je gedachten ‘Alles is goed zo. Ik accepteer mezelf zoals ik ben’. Stel geen eisen aan jezelf, en verwacht ook niets van een ander. Wees dankbaar voor alles wat zich vandaag aandient. En zo kosten jouw dagen je minder energie, kun je makkelijker ontspannen en leef je veel eenvoudiger. Zonder voorwaarden.

“Verwacht niets van een ander en verwacht niets van jezelf. Zo groeit vertrouwen, want zonder voorwaarden gaat er nooit iets mis.”

Deze blog verscheen als column in Paravisie Magazine