Spiritual bypassing: de grootste valkuil voor het ware geluk 

Spiritual bypassing betekent dat je de obstakels op weg naar je ware essentie omzeilt. Je volgt een omleiding in plaats van alles aan te gaan wat je tegenkomt.

Marjolein Berendsen

Holistisch expert

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Ik kan me heel goed voorstellen dat dat ook gebeurt, als je bezig bent met je spirituele ontwikkeling. We worden overspoeld met informatie, blogs, workshops en tips om je vooral 24 uur per dag gelukkig te voelen. En dat is waar het voor veel mensen eigenlijk al fout gaat: het gelukkig zijn wordt een doel op zich, terwijl de weg ernaar toe juist zo essentieel is.

Spiritual bypassing betekent dat je de obstakels op weg naar je ware essentie omzeilt. Je volgt een omleiding in plaats van alles aan te gaan wat je tegenkomt. Makkelijk? Dat is het zeker. Effectief is het echter niet. Jouw ware geluk kan er namelijk niet zijn zonder balans. En die balans komt er alleen wanneer je alles accepteert, omarmt, laat zijn en doorvoelt. Dan pas kun je het ware geluk ervaren: het geluk zonder voorwaarden.

Terug naar je essentie

Het ware geluk zit vanuit je essentie al in jezelf. Het is dat kind, dat ter wereld kwam zonder oordelen, vol liefde en stralend als een lichtje. Puur en compleet, vanuit een schone, lichte en liefdevolle ziel. Hoe meer we opgroeien en ontwikkelen, hoe verder we van deze pure essentie af komen te staan. Door alles wat we aan ervaringen opdoen, ontstaan er overtuigingen en patronen en worden overlevingsmechanismen in werking gezet. Zo denken en handelen we niet meer vanuit onze pure essentie, maar vanuit het gevolg van onze ervaringen. Wanneer je werkt aan bewustwording of je spirituele pad bewandelt, kun je echter weer terugkeren naar die pure, complete en oordeelvrije ziel die we in essentie allemaal zijn. Voelen, weten en zijn wie je werkelijk bent, ofwel het ware geluk ervaren. Wanneer je dit doet zónder bypassing, zul je je realiseren dat je verantwoordelijk bent voor je eigen leven.

Verantwoording nemen

Die verantwoordelijk neem je, als je jezelf goed in ogenschouw neemt. Bijvoorbeeld door in de spiegel te kijken: wie zie je daar? Wat vertelt de persoon in de spiegel je? Probeer het eens, en spreek daarbij de intentie uit dat je goed bent zoals je bent. Ook als je je boos, angstig, verdrietig, jaloers, chagrijnig of geïrriteerd voelt. Dit mag er ook allemaal zijn, naast je spontaniteit, optimisme, vrolijkheid en opgewektheid. De minder prettige gevoelens zijn gekomen door ‘iets’; dat kan een traumatische ervaring zijn, verlies van een naaste, de coronacrisis, een vervelende periode in je kindertijd. Zolang je je realiseert dat jij deze gevoelens hebt, en ze dus niet bent, kun je ze doorvoelen, plaatsen, omarmen en, als je voelt dat je ze niet nodig hebt, loslaten. Niemand anders kan, en hoeft, dit voor jou te doen; het zijn tenslotte jóuw ervaringen.

Kwetsbaarheid en kracht

Jezelf voeden op elk niveau waar je als holistisch systeem uit bestaat( fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel) is een prachtige manier om alles te doorvoelen en jezelf te leren kennen tot op dat zielsniveau, waar je puur, heel en compleet bent. Ga niets uit de weg, maar accepteer wat je misschien niet wilt voelen omdat het pijn doet. Spiritual bypassing omzeilt die pijn, spiritueel gelukkig zijn leert je juist waarom die pijn er is en hoe je er je kracht van kunt maken. Voel je je angstig of onzeker over de huidige situatie? Dat mag gewoon: laat het er zijn, maar probeer er sterker van te worden. Spreek voor jezelf steeds weer een affirmatie uit wanneer je pijnlijke gevoelens hebt, bijvoorbeeld ‘Ook al voel ik me angstig, toch weet ik dat ik sterk ben en accepteer ik mezelf zoals ik ben’. Zo laat je de pijn toe, terwijl je jezelf niet voorbijgaat. Weet dat kwetsbaarheid voor kracht staat, als Yin en Yang ook verbonden zijn.

Volg je je spirituele pad, dan is er één ding dat je mag omzeilen: de valkuil die bypassing heet. De rest mag er gewoon zijn. En als dat je lukt, dan ervaar je het ware geluk, vanuit je essentie.

Alles mag gevoeld worden, zodat je het kunt accepteren. Je bent goed zoals je bent”  

Deze blog verscheen als column in Paravisie Magazine