Sympathie voor
de duivel?

Onze schaduwzijden horen net zo goed bij ons, als alle mooie en goede kanten van onszelf. Aan onze schaduwzijden is alles verbonden wat we van onszelf afwijzen. Emoties, eigenschappen en gedachten die we niet accepteren; het hoort er allemaal bij.

Marjolein Berendsen

Holistisch expert

De Zwitserse psycholoog Carl Gustav Jung was de grondlegger van de analytische psychologie. Hij schreef in zijn onderzoeken al over de ‘zwarte kanten’ van mensen: de persoon die we liever niet willen zijn, maar die wel in ons aanwezig is. Onze schaduwzijden horen net zo goed bij ons, als alle mooie en goede kanten van onszelf. Aan onze schaduwzijden is alles verbonden wat we van onszelf afwijzen. Emoties, eigenschappen en gedachten die we niet accepteren; het hoort er allemaal bij. Ook onze afkomst kan hierbij een rol spelen. We doen vaak ontzettend hard ons best om die ‘nare’ eigenschappen van onszelf diep weg te stoppen en niet te laten zien. Wat je niet ziet, is er ook niet, is dan vaak het idee.

Zelfliefde

Het wegstoppen en negeren van alles wat met je schaduwzijden te maken heeft, betekent eigenlijk dat je alleen zelfliefde voelt voor je zonzijden ofwel je mooie kanten en niet voor wie je volledig bént. Zelfliefde staat voor mij voor het houden van álles in jezelf; van je mooie, maar ook je minder mooie kanten. Door je ook bewust te worden van je schaduwkanten, deze te accepteren en te omarmen, kun je volledig vrij en moeiteloos gelukkig zijn. Ik gun dat iedereen; ik heb deze reis zelf ook mogen meemaken en ook ik word dagelijks geconfronteerd met de kanten van mezelf waar ik minder blij mee ben. Door grondig zelfonderzoek heb ik het ontstaan van die schaduwzijden ontdekt, heb ik geleerd dat alles er mag zijn door het te doorvoelen, te accepteren en te omarmen. Wat er is, mag er juist wél zijn. Het maakt dat je je kwetsbaarheden durft te laten zien.

De oorsprong

Terwijl je bij je geboorte heel en compleet bent, ontstaan er in de loop van je ontwikkeling allerlei gevoelens, patronen, overtuigingen en belemmeringen. Door traumatische ervaringen en pijnlijke gebeurtenissen, worden je schaduwzijden gevormd. Een thuissituatie waarin je niet veilig was, pesterijen op school, overheersende negativiteit op je werk… Het zijn allemaal voorbeelden die de oorsprong van je schaduwzijden kunnen zijn. Je ervaart woede, je voelt pijn, frustraties of je hebt gedachten die flink taboe zijn. Je schaduwzijden bevinden zich op alle holistische niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel. Doordat al die niveaus elkaar beïnvloeden, kun je je wel voorstellen dat je uit balans raakt als je die schaduwzijden maar gewoon laat voor wat ze zijn: diep sluimerend, je ware geluk belemmerend.

Alles mag er zijn

Moeiteloos gelukkig zijn is je geboorterecht, zonder belemmeringen en zonder oordelen. Maar om dit te mogen ervaren, is het belangrijk dat je bereid bent om op een open, eerlijke en kritische wijze naar jezelf te kijken. Je oordelen los te laten en sympathie voor je schaduwkanten te gaan voelen. Wees je ervan bewust dat alles er mag zijn en dat jouw zelfliefde alleen maar zal groeien als je kunt accepteren, doorvoelen en omarmen wat er in jou verborgen ligt. Kijk eens naar jezelf vanuit deze open en eerlijke houding. Vraag je daarbij eens zonder te oordelen af welke kanten van jezelf jij ontwijkt, voor welke gedachten en gevoelens je wegvlucht en welke eigenschappen jou kwetsbaar of zogenaamd zwak maken. Ga dan eens na wat dit met je doet: wat voel je in je lichaam? Ervaar je emoties en zo ja, op welke manier? Welke gedachten belemmeren je? Wat doet dit met je energie? En wat zou de oorzaak van dit alles kunnen zijn? Geen eenvoudige opdracht, maar wel één die jouw waarneming en inzicht in jezelf kan veranderen.

Alle kanten, eigenschappen, gevoelens en gedachten die je hebt weggestopt, namen onbewust een deel van je authenticiteit mee. Als je je daar bewust van bent, kunnen je schaduwzijden
de sleutel vormen tot het ervaren en beleven van je werkelijke Zijn. Je mag je licht dus gaan werpen op je slechte eigenschappen, op je oneerlijkheid en je zelfzuchtigheid. Zie ze als geschenken die jou uitnodigen en in staat stellen om je zelfliefde compleet te maken.

‘Als je je schaduwzijden
kent, is het eenvoudig om
je lichtpuntjes te vinden’

Deze blog verscheen als column in Paravisie Magazine.