Universele Energie

Vanuit de holistische visie bekijken we alles al één samenhangend geheel. In mijn leven is holisme de leidende draad in hoe ik leef, werk en mezelf manifesteer. Door alles als één, in verbinding, te benaderen, is mijn leven simpel gezegd lichter, liefdevoller en bewuster geworden.

Marjolein Berendsen

Holistisch expert

Vanuit de holistische visie bekijken we alles al één samenhangend geheel. In mijn leven is holisme de leidende draad in hoe ik leef, werk en mezelf manifesteer. Door alles als één, in verbinding, te benaderen, is mijn leven simpel gezegd lichter, liefdevoller en bewuster geworden.

 

Wat ons en alles in en om ons heen in beweging houdt, is energie. En dan doel ik niet op de energie zoals we die allemaal kennen, om bijvoorbeeld een auto rijdend te krijgen of de verlichting aan te steken. Het gaat hier om universele levensenergie; de energie die het universum aanbiedt om alles wat leeft te activeren. Het allermooiste van deze energie is dat het er altijd is en dat het altijd in beweging is. Zonder voorwaarden. Een stroomstoring in het energienetwerk zal dus geen invloed hebben op de doorstroming van universele energie. Een hele geruststelling, want zonder universele energie is leven in welke vorm dan ook onmogelijk.

Doorstroming

Energie is dus datgene wat ons in beweging houdt. Universele energie stroomt overal en zal altijd zijn weg vinden naar waar het nodig is. En juist dat biedt heel veel wegen naar een gezond en gelukkig leven, waarin je volledig in balans bent op al je holistische niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel én energetisch. Daarvoor is het belangrijk dat de energie goed kan doorstromen; je kunt je misschien wel voorstellen dat een blokkade kan zorgen voor stagnatie, ophoping etc. Denk bijvoorbeeld aan een stromend beekje. Wanneer er ergens in de loop van het beekje een hoop takken ligt, of wat stenen, dan gaat het water proberen er langs te komen. Maar als de blokkade te groot is, dan zal de stroming niet meer verder kunnen. Met als mogelijk gevolg stilstaand water dat misschien vervuild raakt.

Blokkades in het lichaam

Ook in je lichaam kunnen zich allerlei blokkades voordoen. De energie zal niet meer ongehinderd kunnen doorstromen, wat kan zorgen voor allerlei klachten op je holistische niveaus. Fysiek kun je bijvoorbeeld last krijgen van terugkerende hoofdpijn en gespannen spieren. Ook kun je last hebben van terugkerende negatieve gevoelens op emotioneel en op mentaal niveau kun je denken aan neerslachtigheid of negatieve gedachten. Klachten op energetisch niveau zijn bijvoorbeeld chronische vermoeidheid en vanuit je spirituele niveau kun je worstelen met je identiteit: waarom ben ik op deze aarde, en wat is mijn missie? Op al deze niveaus is het stromende beekje dan tot stagnatie gekomen.

Reiki als hulpmiddel

Eén van de wegen naar balans in je holistische systeem is Reiki: een eeuwenoude, van oorsprong Japanse helingsmethode die gebruik maakt van universele energie. Het allermooiste van Reiki vind ik misschien nog wel, dat iedereen de mogelijkheid heeft om het toe te passen, omdat het zo eenvoudig en vanzelfsprekend is. Met Reiki begeleid je de universele energie naar en door het lichaam, waar het blokkades opzoekt en verlicht. Misschien ben je je er niet van bewust, maar ook jij hebt wel eens op die manier jezelf geholpen bij pijn: je hand op je knie leggen die je net gestoten hebt, of tegen je voorhoofd aanhouden waar die vervelende hoofdpijn zit. Waarschijnlijk voelde dit als verlichting. En dat is precies wat Reiki doet: verlichting brengen door het zelfherstellend vermogen te stimuleren. De universele energie gaat altijd daar heen waar het nodig is en dat maakt Reiki zo toegankelijk voor iedereen.

De Reiki-energie voelen

Graag laat ik je ervaren hoe je die fijne energie kunt voelen. Ga daarvoor rustig zitten op een plek waar je niet wordt gestoord. Maak verbinding met het universum door je ogen te sluiten, je handen op je hart te leggen en de intentie uit te spreken dat je de helende energie mag ontvangen. Visualiseer dat je kruin als een soort trechter openstaat en dat de energie hierdoor bij je binnenkomt. Voel nu hoe deze via je hoofd door je lichaam stroomt. Leg je handen op de plek die nu je aandacht vraagt. Je zult ervaren dat deze plek lichter aan gaat voelen; de energie stroomt er vanzelf heen. Voel je dat het genoeg is, dan open je langzaam je ogen. Je mag de Reiki-energie, als je dat wilt, bedanken voor wat het je heeft gebracht.

Wanneer je een lichter, liefdevoller en bewuster leven wenst, dan is Reiki één van de mooiste methodes om je daarbij te ondersteunen. Het verlicht, ontspant en biedt de meest zuivere energie die er is.

‘Integreer Reiki in je dagelijks leven; zo creëer je balans en verlichting, omdat je de helende energie onbelemmerd laat stromen’

Deze blog verscheen als column in Paravisie Magazine