Reiki voor beginners

Reiki is krachtig én simpel. Maar hoe werkt het? Iedereen kan reiki leren toepassen. Met mijn uitleg in dit artikel krijg je een beter beeld van wat reiki nu precies inhoudt.

Marjolein Berendsen

Holistisch expert

Reiki is een combinatie van de Japanse woorden ‘rei’ dat ‘universeel’ betekent, en ‘ki’ dat ‘levensenergie’ betekent. Het is een eeuwenoude Japanse methode waarbij je met handopleggingen de energie in het lichaam in balans brengt. Zo stimuleer je het zelfhelend vermogen. Je kunt dit toepassen op jezelf en op anderen.

 

Waar helpt reiki bij?

Je kunt deze energieheling voor veel verschillende dingen inzetten. Bijvoorbeeld voor fysieke klachten, maar ook voor emotionele of mentale klachten. Denk aan:

  • stress
  • overprikkeling
  • vermoeidheid
  • ziekten
  • verdriet
  • pijn
  • neerslachtigheid
  • overdenken, en
  • emotionele blokkades.

Hoe werkt reiki?

Reiki is krachtig én simpel. Om het goed te leren toepassen, is het volgen van een cursus van een erkende reiki-trainer aan te raden. Maar in de basis werkt reiki met handopleggingen waarmee je het zelfhelend vermogen van het lichaam activeert.

We hebben allemaal een zelfhelend vermogen. Een snee op je arm heelt bijvoorbeeld vanzelf weer. Reiki kan dit proces versnellen, doordat het de universele energie in beweging brengt. Deze energie zit ook in ons allemaal, net als in planten, bomen, enzovoort.

Van nature zijn we allemaal met die universele energie verbonden. Maar door het leven van alledag – en alle verwachtingen, verantwoordelijkheden en overtuigingen die daarbij horen – raak je die verbinding tijdens het opgroeien steeds wat meer kwijt. In een reiki-cursus leer je om weer in contact te komen met die universele levensenergie. Je zet de ‘poorten’ als het ware weer open, waardoor de energie weer vrijuit door je lijf kan stromen. Van daaruit kun je aan de slag met het opruimen van eventuele blokkades.

Eventueel kun je tijdens reiki ook gebruikmaken van edelstenen of andere dingen die het proces ondersteunen.

Het mooie is dat je van reiki toepassen niet moe wordt, omdat je energie doorgeeft vanuit het universum. Je geeft zelf alleen richting aan deze energie, zodat het de plekken bereikt waar de oorzaak van de klacht(en) ligt. Bij koffietijd laat ik zien hoe de basishouding van Reiki eruit ziet.

Reiki en holisme

Ruim 20 jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met reiki en sindsdien is het voor mij een dagelijks ritueel. Een van de redenen waarom ik enthousiast ben over reiki, is dat het nauw aansluit bij het holisme.

Het holisme gaat uit van het feit dat alles met elkaar samenhangt en één geheel vormt. En Reiki heeft invloed op de verschillende holistische niveaus waar ieder mens uit bestaat: een fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel niveau. Het is dan ook de basis voor mijn holistische levensstijl.

Reiki kan op elk niveau de verbinding met de universele energie herstellen. Blokkades worden hierdoor opgeheven en je energie kan weer vrijuit stromen. Het gaat bovendien verder dan alleen de klacht die aan de oppervlakte ligt. Het benadert juist de oorzaak daarvan. Zo vindt er heling plaats op diep niveau.

 

Reiki leren toepassen gaat stapsgewijs

Hoe vaker je met reiki oefent, hoe sterker de energie wordt die je ontvangt en doorgeeft. ZoMa Opleidingen biedt verschillende Reiki-cursussen. Met Reiki 1 leg je de basis, hierin focus je je vooral op het fysieke niveau. Met Reiki 2 verdiep je je in het mentale en emotionele niveau. Je pakt hierin bijvoorbeeld overlevingsmechanismen en patronen aan die jou in de weg zitten. En Reiki 3 richt zich op het spirituele niveau. Hierbij leer je bijvoorbeeld ook blokkades uit vorige levens op te heffen.

Reiki leer je vooral door zelf te ervaren wat het met je doet. Stroomt de universele levensenergie bij jou weer volledig door? En sta jij echt weer in verbinding met jezelf? Dan kun je het ook toepassen op anderen.

Deze blog verscheen als artikel op Wendy online